Tiroid Nodülü Tedavisi

Tiroid nodülü tedavisi, kişide meydana gelen nodülün özelliklerine bağlı olarak farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Tiroid nodülü tiroid bezinde oluşan küçük kistlerdir. Bazı kişilerde yaşam boyunca bir etki göstermezken bazı insanlarda nefes almada ve yutmada güçlük şeklinde kendisini belli edebilir. Bu noktada uygun yöntemle tiroid nodülü tedavi edilir.

Tiroid Nodülü Tedavisi Nedir?

Tiroid nodülü tedavisi, tiroid bezinde nodül adı verilen küçük kitlelerin tedavi edilmesini ifade eder. Tiroid nodülleri çoğunlukla iyi huyludur ancak bazen kanser riski de taşıyabilirler. Tedavi, tiroid nodülünün boyutuna, hastada gösterdiği belirtilere, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Küçük boyuttaki nodüller belirti oluşturmayabilir, bu takdirde doktor tarafından bir süre gözlemlenebilirler. Büyüme ya da değişim görüldüğü zaman bir aksiyon alınabilir.

Tiroid Nodülü Teşhisi Nasıl Konur?

Tiroid nodülü teşhisinde ilk olarak doktor muayenesi gerekmektedir. Doktor boyun bölgesini ve tiroid bezini eliyle muayene eder. Dokunarak hissedebilir, boyutunu tahmin edebilir. Ultrason ile tiroid nodülleri görüntülenebilir. Bu yöntemle detaylı bir görüntü elde edilir. Gerektiği zaman ince bir iğne yardımıyla nodülün örneği alınır, biyopsi incelemesi için lavoratuvar analizine gönderilir. Bununla kanser riski öğrenilebilir.

Tiroid Nodülü Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid nodülü tedavisinde nodülün özelliklerine göre tedavi seçenekleri belirlenir. Nodül büyüklüğü, oluşturduğu semptomlar, kanser riskine bağlı olarak yöntemlere karar verilir. Küçük boyuttaki iyi huylu nodüller takip edilirken, büyüklüğü giderek artan ve farklı semptomlar oluşturan nodüller diğer tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilir.

Tedavi yöntemleri ilaçla, iyot tedavisiyle, ablasyon yöntemiyle veya cerrahi yöntemle yapılmaktadır. İlaçla nodülün büyümesi kontrol altına alınır. Radyoaktif iyot tedavisi nodül hücrelerinin tahrip edilmesine yol açar. Ablasyon yöntemi, küçük boyutlularda; cerrahi yöntem ise büyük boyutlu ve kanser riski taşıyan nodüllerde uygulanır.

Hangi Tiroid Nodülü Tehlikelidir?

Tiroid nodüllerinin tehlikeli olduğunu gösteren bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi doktorun elle muayene etmesi sırasında çok sert bir yapıyla karşılaşmasını söyleyebiliriz. Tiroid nodülü, çevresindeki boyun kaslarına ve gırtlağa kadar uzanıp o dokuları da işgal ederse tehlikeli hale gelebilir. Tiroid nodülü ile birlikte ses teli zarar görebilir. Nodülün yanı sıra boyunda başka şüpheli lenf bezleri var olabilir.

Tiroid nodülü; gençlerde veya çok yaşlılarda görüldüğü zaman tehlikeli hale gelebilir. Ailesinde tiroid kanseri öyküsü bulunan kişiler için de tiroid nodülü görülmesi endişe verici olabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan riskler bulunabilir. İğne biyopsisi ile nodül içerisinden alınan örnekler, tiroidin tehlikeli olup olmadığına karar vermek için uygulanır. Tedavi yöntemi de bu şekilde belirlenmiş olabilir.

tiroid-nodulu-tedavisi-nedir

tiroid-nodulu-nasil-tedavi-edilir

Tiroid Nodülü Tedavi Yöntemleri

Tiroid nodülü tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, radyoaktif iyot tedavisi, ablasyon tedavisi olarak sıralanabilir. Tiroid nodülü tedavi yöntemleri; hastanın gösterdiği belirtilere, nodülün özelliklerine, kanser riskine göre tercih edilmektedir.

  • İlaç tedavisi, bazı nodüller için hormon ilaçları kullanılmasını içeren tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar ile nodülün büyümesi engellenebilir ancak istenen şekilde küçültmeye gidilmez.
  • Cerrahi müdahale, nodülün büyük boyutta olması, kanser riski taşıması, belirtilerinin fazla olması durumlarında uygulanabilir. Cerrahi yöntemle nodülün bir kısmı veya tamamı çıkartılabilir.
  • Radyoaktif iyot tedavisi, özellikle soğuk nodüller yani herhangi bir fonksiyon göstermeyen nodüller için uygun bir yöntemdir. Hastaya radyoaktif iyot verilir, nodülün küçülmesi veya yok olması beklenir.
  • Ablasyon tedavisi, radyofrekans veya lazer yöntemleri ile nodülün yok edilmesi işlemine denir. Küçük nodüllerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

İyi Huylu Tiroid Nodülü Tedavisi

İyi huylu tiroid nodülleri genellikle %85 civarında görülmektedir. Nodüller, kişinin yaşamını etkilemeye başladığı zamanlar cerrahi operasyon uygulanarak alınmaktadırlar. İnsan hayatına etki etmeyen iyi huylu nodüller ise takip ve muayene ile izlenir.

İyi huylu tiroid nodülleri genellikle cerrahi yöntemle tedavi edilmektedir. Fakat ameliyatın getirdiği sorumluluklar ve olası yan etkiler yüzünden lazer ablasyonu yöntemine de başvurmak mümkündür. Bu noktada nodülün boyutu ve özellikleri devreye girer. Eğer ablasyon yöntemine uygun bir nodül ise bu şekilde tedavisi yapılabilir. Büyük boyutlu ve riskli bir yapıdaysa da cerrahi yöntem uygulanmalıdır.

Ameliyatsız Tiroid Nodülü Tedavisi

Ameliyatsız tiroid nodülü tedavisi genel olarak iyi huylu nodüllerin çoğunda ablasyon yöntemi kullanılarak tedavi edilmektedir. Ablasyon tedavisi lazer ile yapılabilir. Lazerin oluşturduğu ısı ile nodül tahrip edilebilir. Lazer ile ablasyon, ultrason ile gözlemlenerek yapılan bir işlemdir.

Radyofrekans ile yapılan ablasyonda, ince bir iğne ile nodüle radyofrekans enerjisi verilir. Nodül küçülerek ya da tamamen yok olarak tedavi edilir. Alkol ablasyonu da nodülün içerisine etil alkol enjekte edilmesini ve bu sebeple nodülün tahrip olmasını içerir. Sıvı haldeki nodüller için uygun bir yöntemdir.

Ameliyatsız tiroid nodülleri, küçük boyutlu ve belirtileri olmayan nodüllerde kullanılır. Büyük boyutlu ve kanser riski taşıyan nodüller cerrahi müdahale gerektirebilir.

Tiroid Ablasyon İşlemi

Tiroid ablasyon işlemi, cerrahi yöntemlerin uygun olmadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Özellikle genç yaştaki hastalarda ve küçük boyutlarda görülen tiroidlerde işe yarar bir işlemdir. Tiroid ablasyon, biyopsi ile kanıtlanmış ve iyi huylu tiroidlerin tedavisinde uygulanır.

Tiroid ablasyonu işlemi ile ince bir iğne nodül bölgesine girer, nodülün içerisinde radyofrekans enerjisi, lazer enerjisi, etil alkolden birisi enjekte edilir. Bu şekilde nodül küçültülür veya yok olur. Bu yöntemle cerrahi müdahale gerekmeden nodül tedavi edilir. Tiroid ablasyon işlemi sonrası nodülün boyutu ve aktivitesi düzenli olarak takip edilir.

Tiroid Nodülleri Ne Zaman Ameliyat Gerektirir?

Tiroid nodülleri, iğneli biyopsi sonrasında kanser riski taşıdığı belli olursa ameliyat gerektirebilir. Nodülde hızlı büyüme, lenf bezlerinde anomali, anormal hücre yapıları meydana geliyorsa da ameliyat gerekli hale gelebilir.

Büyük boyutlu nodüller, bazı semptomlara ve kozmetik kaygılara neden olabilir. Çevresindeki dokulara baskı yapabilir ve nefes alma, yutmada zorluk yaşatabilir. Bu durumda da cerrahi müdahale gerektirir.

Tiroid Nodülü Tedavisi Sonrası

Tiroid nodülü tedavisi sonrasında düzenli kontrole gidilmeli ve tiroidin durumu takip edilmelidir. Cerrahi müdahale yapıldıysa cerrahi sonrası bölgede hafif şişlik, morluk veya rahatsızlık görülebilir. Bu belirtiler zamanla azalır ve iyileşir. Tiroid nodülü tedavisi sonrası hormon düzeyleri etkilenebilir. Bazı hastalarda tiroid hormonu takviyesi alınması gerekebilir.

Tedavi sonrasında tiroid nodülünün boyutu ve aktivitesi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Cerrahi müdahale sonrasında farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Nadir şekilde görülen bu komplikasyonlar yeni bir tedavi yöntemi uygulanmasını gerektirebilir. Tedavi sonrası hasta genellikle hiçbir yiyecek veya içecek kısıtlamasına maruz kalmaz.

Tiroid nodülü olanlar ne yapmalı?

Tiroid nodülünün birçok tedavi yöntemi bulunur. Nodüller radyoaktif iyotla ya da cerrahi işlemle tedavi edilebilir.

Tiroid nodül kendiliğinden yok olur mu?

Tiroid nodül iyi huyluysa kendiliğinden küçülebilir ya da yok olabilir. Ancak kötü huylu nodüllerin tedavi edilmesi gerekir.

Tiroid nodülü ilaçla geçer mi?

Tiroid nodülü tedavisinde ilaç kullanılabilir. Bu sayede tiroid bezinde küçülme görülebilir.

Nodül ne gibi rahatsızlık verir?

Tiroid nodülleri genelde boğazda rahatsızlık hissine, ses kısıklığına, yutma güçlüğüne neden olabilmektedir.

Boğazda nodül ameliyatı kaç saat sürer?

Boğazda nodül ameliyatı genel anesteziyle yapılan bir işlemdir ve ortalama 3 saat kadar sürmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tiroid-bezi-hastaliklari
Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları, tiroid bezinin işlev bozukluklarından kaynaklı oluşan hasta…

Devamını Oku
tiroid-kanseri
Tiroid Kanseri

Tiroid bezini etkileyen nadir bir kanser türüdür. Tüm kanserlerin %1’ini oluşturmakta…

Devamını Oku
tiroid-kanseri-belirtileri
Tiroid Kanseri Belirtileri

Tiroid kanseri genellikle erken dönemde bulgu vermez. Zaman ilerledikçe tiroid bezind…

Devamını Oku