Tiroid bezi hastalıkları, tiroid bezinin işlev bozukluklarından kaynaklı oluşan hastalıklardır. Vücudumuzun metabolizmasını düzenlemekten sorumlu olan tiroid bezi, az ya da fazla çalışarak birtakım sorunlara yol açabilir. Hipertiroid, tiroid bezinin fazla çalışmasından kaynaklanır. Hipotiroid de tam tersine tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır.
İçindekiler
- Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
- Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri
- Tiroid Bezi Hastalıkları Neden Olur?
- Tiroid Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
- Tiroid Bezi Hastalıkları Çeşitleri
- Tiroid Bezi Hastalıkları Nelere Yol Açar?
- Tiroid Bezi Hastalıkları İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
- Tiroid Bezi Hastalıkları Tedavisi
Hipertiroid hızlı kalp artışı, heyecanlı olma, sinirlilik gibi sorunlara yol açarken; hipotiroid kilo alma, depresyon, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Tiroid bezi hastalıkları, tiroid bezinin salgıladığı hormonların düzeylerindeki değişimler sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Eğer hormon yeterli miktarın üzerinde salgılanıyorsa hipertiroidi, yetersiz şekilde salgılanıyorsa hipotiroidi adını alır. Tiroid bezinin büyümesi durumuna da guatr adı verilir. Tiroid bezinde kanserli hücrelerin bulunmasına tiroid kanseri denilir.
Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri
Tiroid bezi hastalıkları belirtileri, iki grupta toplanabilir.
Hipertiroidi durumundaki belirtiler;
- Kalp çarpıntısı,
- Ellerde titremesi,
- Adet düzensizliği,
- Aşırı terleme,
- Uykusuzluk,
- Saç dökülmesi olarak görülebilir.
Hipotiroidi durumundaki belirtiler;
- Halsizlik,
- Ses kısıklığı,
- Depresif bir duygusal durum,
- Çabuk yorulma, yavaş hareket etme,
- Adet düzensizliği,
- Kabızlık,
- Kilo artışı olarak görülebilir.
Tiroid Bezi Hastalıkları Neden Olur?
Tiroid bezi hastalıkları çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Hashimoto tiroidi, tiroid bezi dokusuna karşı bağışıklık sisteminin saldırmasıyla hipotiroidin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Graves hastalığı da tiroid bezinin aşırı çalışmasına yani hipertiroide neden olur.
Tiroid bezindeki nodüller, tiroid bezinin işlevini etkileyerek az ya da fazla çalışmasına neden olabilirler. İyot tüketimi de tiroid bezi üzerinde etki edebilir. İyot eksikliği hipotiroide neden olurken, aşırı iyot alımı da hipertiroide neden olacaktır.
Gebelik sırasında yaşanan hormonal değişiklikler tiroid bezi üzerinde etkili olabilir. Aynı zamanda aile öyküsünde tiroid hastalığı görülüyorsa, kişi risk altında sayılabilir.
Tiroid Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Tiroid hastalığının teşhisi için öncelikle doktor muayenesi yapılır. Boyun bölgesinde tiroid bezinin boyutu ve şeklinin kontrolü için fiziki muayene yapılır. Sonrasında kan testleri istenebilir. Kan testleri ile tiroid hormonlarının düzeyi ölçülür. Ultrasonografi ile tiroid bezi yapıları ve nodüllerin varlığı incelenir. Tiroid bezinin boyutu, şekli değerlendirilir. Muayene sırasında hastanın gösterdiği belirtiler de tiroid teşhisinde yardımcı olur.
Tiroid Bezi Hastalıkları Çeşitleri
Tiroid bezi hastalıkları çeşitleri, tiroidin çalışma şeklindeki bozulmadan kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların farklı çeşitlerde bulunmasıdır.
Guatr: Tiroid bezinin büyümesi anlamına gelen guatrda basit bir büyüme gerçekleştiyse herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Büyük ve nodüllü guatrlar, boynun tek ya da iki tarafında bir şişlik ile kendisini belli edebilir. Bu şekildeki guatr, nefes darlığı, yutma güçlüğü, ağrı gibi şikayetlere yol açabilir. İlaçla, cerrahi yöntemlerle veya radyoaktif iyot tedavisi ile tedavisi sağlanabilir.
Hipertiroidi: Tiroid hormonunun gereğinden fazla salgılanması anlamına gelir. Çok salgılanan tiroid hormonu, kalp ve kas sistemini, sinir sistemini etkileyebilir. Çarpıntı, ellerin titremesi, sinirlilik ve çok heyecanlılık, aşırı terleme gibi vücudumuzdaki işlevlerin hızlı şekilde çalışmasına yol açabilir. Saç dökülmesi, adet düzensizliği, halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri vardır.
Hormon ilaçları kullanılarak, vücuttaki tiroid hormonunun üretimi yavaşlatılabilir. Hormon üretimi dengelendiği zaman radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.
Hipotiroidi: Tiroid hormonunun vücutta yeterli şekilde üretilemediği zaman oluşan hastalığa verilen isimdir. Hipotiroid, vücutta kilo alımına, obeziteye doğrudan etki eden bir hastalıktır. Örneğin obezitenin cerrahi tedavisinden sonra tiroid seviyelerinde düzelme görülebilir. Halsizlik, ses kısıklığı, terleme, anemi, uykusuzluk gibi belirtiler görülmesine neden olur. Tiroid hormonunun az çalışması kişinin yorgun hissetmesine neden olur. Kolesterolü yükselterek kalp hastalıklarına neden olabilir.
Tiroid Bezi Hastalıkları Nelere Yol Açar?
Tiroid bezi hastalıkları çeşitli semptomları ortaya çıkarabilir. Tiroid bezi vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroid hormonlarını üretir. Tiroid bezindeki sorunlar, vücudun metabolizmasını da bozarak birçok soruna neden olur.
Vücudun dengesinin yanı sıra duygusal ve psikolojik etkilere de yol açabilir. Hipotiroidi; depresyon, kaygı, huzursuzluk gibi belirtiler gösterir. Hipertiroidi; sinirlilik, uykusuzluk, ajitasyon gibi belirtiler ortaya çıkarır.
Tiroid bezi hastalıkları cilt ve saçlarda da sorunlara yol açabilir. Cildin soluk ve kuru görünümü, saç dökülmesi, tırnakların çok kırılgan olması, cildin kaşınması gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır. Cildin aşırı terlemesi, kızarık olması, nemli olması gibi sorunlar da tiroid bezinin fazla çalışmasından kaynaklanır.
Tiroid bezi özellikle kadınlar üzerinde adet düzensizliklerine yol açabilir. Tiroid hormonları kalp atışının hızını etkiler ve kas zayıflığı, güçsüzlüğü gibi durumlar ortaya çıkar.
Tiroid Bezi Hastalıkları İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Tiroid bezi hastalıkları için ilgili alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından muayene, tanı ve tedavi sürecine girilmelidir. Tiroid cerrahisi alanında uzman bir cerrah, sorunlarınıza çözüm olabilir. Tiroid bezi hastalıkları yaşayan kişiler genel cerrahi bölümüne gidebilirler.
Tiroid Bezi Hastalıkları Tedavisi
Tiroid bezi hastalıklarının tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Hipotiroidi tedavisinde; genellikle sentetik tiroid hormonu kullanılır. Bununla beraber hormon eksikliği telafi edilir, vücuttaki hormon düzeyleri normalde döndürülür.
Hipertiroidi tedavisi için ilaç, radyoaktif iyot tedavisi, tiroid cerrahisi gibi yöntemler uygulanabilir. İlaç tedavisinde hormon üretimini engelleyici bir ilaç kullanılır. Aşırı çalışmayı kontrol altına alır ve hormon seviyelerini düzenler. Radyoaktif iyot tedavisi, hipertiroide yol açan hücreleri hedefler, daha sonra hormon tedavisi gerekebilir. En son tercih edilen seçenek de tiroid bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.