Tel ile işaretleyerek (telli) biyopsi muayenede ele gelmeyen, sadece ultrasonografi, mamografi ya da manyetik rezonansta saptanan lezyonlarda ve iğne biyopsileri ile sonuç alınamayan durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Çekilen meme ultrasonografisinde, mamografide ya da manyetik rezonansta bir lezyon ya da şüpheli bir alan saptanabilir. Saptanan bu yere tanı koymak için doku örneği alınması şarttır. Tanısı konulamayan hastalığın tedavisi mümkün değildir.
İçindekiler
- Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsi Nasıl Yapılır?
- Roll İşaretleme Yöntemi Nedir?
- Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsinin Avantajları Nedir?
- Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsinin Dezavantajları Nedir?
- Tel ile İşaretleyerek (Telle) Biyopside Ultrasonografi Kullanımı
- Tel ile İşaretleyerek (Telle) Biyopsinin Farkı Nedir?
Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsi Nasıl Yapılır?
Tel ile işaretleyerek biyopsi yapma işlemi hastanın memedeki tümörlü bölgenin bulunmasında önem taşır.Tel ile işaretleyerek (telli) biyopsi ameliyatla aynı gün yapılan bir işlemdir. Bu işlemin adımları şu şekildedir;
- Önce hastaya lokal anestezi uygulanır.
- İçinde ince bir tel bulunan işaretleme iğnesi görüntü yöntemi kullanılarak meme içindeki şüpheli bölgeye konulur.
- Şüpheli bölgeye tel koyulduktan sonra iğne geri çekilir.
- Telin bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda olacak şekilde bırakılır.
- Dışarıda kalan kısım bant kullanılarak meme üzerine tutturulur.
- Telin yerini görmek için film çekilir.
- Kişi bu işlemlerden sonra cerrahi müdahaleye alınır.
- Yerleştirilen telin ucu çengel şeklinde olduğu için herhangi bir kayma durumu yaşanmaz.
- Ameliyattayken cerrah teli bulur.
- Cerrah telin etrafındaki dokuyu çıkarır.
Böylece işlem bitmiş olur.
Roll İşaretleme Yöntemi Nedir?
Roll işaretleme yöntemi kanserli bölgeyi telle işaretlemek yerine radyoaktif madde ile işaretleme yöntemidir. Bu işlemde de kişiye lokal anestezi yapılır. Şüpheli alanın içine iğne yerleştirilir. Yerleştirilen iğnenin ucundan radyoaktif madde enjekte edilir. Ardından aynı iğneden kontrast madde enjekte edilir. İşaretlemenin nerede olduğunu anlamak için film çekilir. Ameliyatta gamma prob adlı alet kullanılır. Bu alet memenin üzerinde gezdirilir. Madde tespit edilince uyarı vermesi sayesinde işaretlenen yer bulunmuş olur.
Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsinin Avantajları Nedir?
Telli biyopsinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Görüntüleme yöntemlerinde saptanmış ama elle muayenede anlaşılamayan bölgelerde ameliyat ederken yerini net bulabilmeye yarar.
- Memede büyük hacim kaybı yaşanmaz.
- Bu sayede şekil bozuklukları, orantısızlık gibi durumlar yaşanmaz.
- Ameliyattan sonra küçük tümör kalma ihtimali azalır.
Tel İle İşaretleyerek (Telli) Biyopsinin Dezavantajları Nedir?
Tel ile işaretleyerek biyopsinin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Telin bir ucunun dışarıda kalması,
- Telin ucu dışarıda kaldığı için hasta rahatsız olabilir,
- Telin giriş yeri kitlenin tam üstüne gelecek şekilde konulmamış olabilir,
- Kitleyle çıkarılan telin kesilme durumu olabilir,
- Tel parçası içeride kalabilir
Tel ile İşaretleyerek (Telle) Biyopside Ultrasonografi Kullanımı
Ultrasonografi veya manyetik rezonans eşliğinde lezyonun tel ile işaretlenmesi ile kitlenin yeri belirlenmiş olur. Tel kılavuzluğunda lezyon ameliyathanede çıkarılır. Lezyon çıkarıldıktan sonra ultrasonografi veya manyetik rezonans ile lezyonun çıkarıldığı teyit edilip ameliyat sonlandırılır. Eğer doku tam çıkarılamamışsa kalan doku da çıkarılır. Bu şekilde hem yeterli genişlikte doku örneklenmiş olur. Ayrıca gereğinden fazla meme dokusu çıkartılmamış olur.
Tel ile İşaretleyerek (Telle) Biyopsinin Farkı Nedir?
Genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan anında uygulanabilen bir işlemdir. İnce iğne ya da kalın iğne yöntemlerine göre ekonomik açıdan biraz daha pahalı sayılabilir ancak ultrasonla görüntüleme sayesinde daha olumlu sonuçlar elde edilir. Daha fazla ekip ve materyal ile çalışılması bu biyopsinin diğerlerine nazaran ekonomik olarak daha fazla maliyetlerinin olmasına sebep olur. Ancak bu işlem sayesinde geriye küçük tümör dokuları kalmadan gerekli kısmı tamamen çıkarmak mümkün olur. Bu sayede de ikinci bir ameliyata gerek kalmaz
Meme hastalıklarında ve meme kanseri durumlarında telle işaretleme yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem ameliyat ile aynı gün içerisinde yapılabilmektedir. Lokal anestezi uygulanmaktadır. Tel ile işaretleyerek (telli) biyopsi yönteminde öncelikle lokal anestezi yapılır. Ardından şüphe duyulan alanın içerisine bir iğne yerleştirilir ve ilgili bölgeye radyoaktif içerikli madde enjekte edilir. Sonrasında ise işaretlemenin yapıldığı yeri gösteren filmler çekilmektedir. Küçük bir doku örneği gerektiren vakalarda çoğunlukla iğne biyopsisi tercih edilmektedir. İğne biyopsisi, ince iğne biyopsisi ve kalın iğne biyopsisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kanserin kesin olarak teşhisi için uygun görülen biyopsi yöntemine başvurulmaktadır. Biyopside alınan doku parçası patolojiye gönderilir ve çıkan sonuca göre bir tedavi yöntemine başvurulur. Kesici iğne biyopsileri yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika arası sürmektedir. Vakum biyopsisi ise 30 ila 40 dakika arası sürmektedir. Doktorunuz yapılacak biyopsi ile ilgili gerekli bilgileri verecektir.Telle İşaretleme Neden Yapılır?
Tümör İşaretleme Nasıl Yapılır?
En Sık Kullanılan Biyopsi Türü Nedir?
Biyopside Kanser Nasıl Anlaşılır?
Biyopsi Kaç Dakika Sürer?