Sürrenal bez her insanda iki adet bulunur. Sağda ve solda böbrek üstünde bulunan bezlerdir. Sürrenal bez hastalıkları sürrenal bezin az çalışmasından kaynaklı olabileceği gibi sürrenal bezleri kontrol eden hipofiz bezlerinden kaynaklı olabilir. Ayrıca sürrenal bezlerde kitle görülebilir. Sürrenal bezdeki kitle iyi veya kötü huylu olabilir. Sürrenal bez tedavisi hangi hastalığın meydana geldiğine göre değişiklik gösterir.
Böbrek Üstü Bez Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek üstü bezi hastalıklarına göre tedavi yöntemleri vardır. Böbrek üstü bezi hastalıkları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kortizol ; böbrek üstü kalınlaşması, adenomu ya da kanseri meydana gelebilir ve bunun sebebi kortizolun aşırı salgılanmasıdır. Aşırı salgılanmasına sebep olan hipofiz bezi çıkarılır.
- Aldosteron ; aşırı salgılanması sonucunda feokromositoma meydana gelir. Laparoskopik olarak tedavi edilebilir.
- Addison hastalığı ; böbrek üstü bezlerinin gerekli hormonları üretememesidir. Hormon tedavisi ve özel diyetler uygulanır.
- Adenoma hastalığı ; böbrek üstü bezinde tümör olmasıdır. İlaç kullanımıyla birlikte cerrahi müdahale gerekir.
Sürrenal Bez Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sürrenal bez tedavi yöntemleri farklı şekillerde olabilir. Sürrenal bez tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- İlaç tedavisi ; cushing hastalığı geçici olarak kontrol altına alınabilir,
- Radyoterapi ; hipofiz adenomları için kullanılabilir ancak hastalığın nüks etme olasılığı yüksektir.
- Total bilateral sürrenalektomi ; cushing sendromu için bir tedavi yöntemidir.
- Unilateral laparoskopik sürrenalektomi ; sürrenal adenom ve benign adenom için bu yöntem kullanılabilir.
- Laparoskopik adrenalektomi ; böbrek üstü bezinin tamamen çıkarılması işlemidir.
Sürrenal Bez Ameliyatı
Sürrenal bez ameliyatı genellikle laparoskopik olarak yapılır. Bu sayede daha hızlı iyileşme amaçlanır. Karın ön duvarında 1.-1.5 cm’lik kesi açılır. Ameliyat sırasında tansiyon ve nabız yükselebilir. Böbreküstü bezi hormonlar salgıladığı için bu durumlar yaşanabilir. Bu sebeple çok kontrollü bir şekilde ameliyat gerçekleştirilir. Bu kesiden ucunda kamera bulunan cihaz ve aletler ile karın içine giriş yapılır. Kişinin hastalığına göre böbrek üstü bezi tamamen çıkarılabileceği gibi sadece adenom da çıkarılabilir. Açılan kesi dikildikten sonra ameliyat sonlanır.
Sürrenal Bez Tedavi Riskleri
Sürrenal bez yani böbrek üstü bezleri birçok hormonun salgılanmasında sorumlu olduğu için ameliyat sırasında da hormon salgılanabilir. Bu hormon salgılanması tansiyon ve nabızda oynamalara sebep olabilir. Ancak bunun için ameliyattan önce ameliyattan önce tedavi sağlanır ya da ameliyat sırasında kullanılacak gerekli ilaçlar kullanılır. Sürrenal bez tedavisindeki risklerden biri ameliyat sırasında nabzın ya da tansiyonun düşmesi veya yükselmesidir. Ayrıca laparoskopik olarak başlanan ameliyat %10 ihtimalle açık ameliyata dönüştürülebilir.
Sürrenal Bez Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Sürrenal bez hastalıkları kendi kendine iyileşmez o sebeple kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmemesi hayati sonuçlara yol açabilir. Sürrenal bez hastalıkları sonucunda hormonlar aşırı salgılanabilir. Bu durumda da yüksek tansiyon atakları görülebilir. Yüksek tansiyon atakları hayati tehlikeye yol açabilir. Bu sebeple sürrenal bez hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir.
Sürrenal Bez Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sürrenal bez tedavisi sonrası hormon eksikliği görülebilir. Hormon eksikliği adrenal yetmezliğe sebep olabilir. Bunun için hormon kullanmak gerekebilir. Sürrenal bez ameliyatı sonrasında uygulanan özel bir diyet yoktur. Ancak yine de çok yağlı, aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınmak gerekir. Kilo almamaya özen göstermek gerekir. Ameliyattan sonra ameliyat bölgesinin temiz ve kuru kalmasına özen göstermek gerekir. Duş alırken su geçirmeyen bantlardan kullanılabilmektedir. Ameliyattan sonra dren takılmışsa dren çıktıktan sonraki 3. gün duş alınabilir. İlk doktor kontrolüne mutlaka gidilmelidir. İlk kontrol genelde ameliyatın ilk haftasında gerçekleşir.
Böbrek Üstü Bezi Kanseri Tedavi Fiyatı
Böbrek üstü bezi kanseri tedavisi laparoskopik ya da açık cerrahi ile gerçekleştirilebilir. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat açık ameliyata dönüşebilir. Böbrek üstü bezi kanseri tedavi fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Prof. Dr. Bülent Çitgez sürrenal bez tedavisi uygulamaktadır. Böbrek üstü bezi kanseri hakkında detaylı bilgi almak için iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Sürrenal adenom tehlikeli mi?
Sürrenal adenom böbrek üstündeki tümörlerdir. Bu tümörlerin boyutu 3-6 cm olduğu zaman kanser riski gösterebilirler. Bu sebeple takibinin yapılması önemlidir.
Sürrenal bez hastalığı nedir?
Sürrenal bez hastalığı böbrek üstü bezinde tümör oluşmasıdır. Bu tümör iyi huylu ya da kötü huylu olabilir.
Sürrenal adenom kendiliğinden geçer mi?
Sürrenal adenom kendi kendine geçmez. Boyutu küçük ve iyi huyluysa takibi yapılır. Kötü huylu ya da büyükse tedavi gerekir.
Sürrenal adenom kanser mi?
Sürrenal adenom böbrek üstü kistleridir ve bu kistler çok büyüdüğü zaman kanser riski taşıyabilir.
Böbrek üstü bezi ağrısı nereye vurur?
Böbrek üstü bezi ağrısı genelde sırta vurmaktadır. Üst karın, belin yan tarafları, kasık gibi bölgelerde de ağrı görülebilir.