Paratiroid Nedir?

Paratiroid, tiroid bezi etrafında mercimek büyüklüğünde olan ve paratiroid hormonu salgılayan beze verilen isimdir. Bu bezden salgılanan hormonun seviyesi, kandaki kalsiyum miktarıyla ters orantılı olmaktadır. Bu durumda, kanda bulunan kalsiyum oranının düşük olması halinde, paratiroid hormonu çok salgılanırken; kalsiyum oranının fazla olması halinde ise daha az hormon salgılanmaktadır. Paratiroid hormonunun işlevi, kalsiyum ve fosforun kemiklerden ayrılması işlemini üstlenmesidir. D vitamini yardımıyla da, bağırsakların kalsiyum emilimini arttırmaktadır. Bu işlevleri gerçekleştirirken, idrar yoluyla da fosfat atılımını sağlamaktadır.

Şişli’de bulunan Hamidiye Etfal Eğitim-Araştırma Hastanesi’nde, Meme ve Endokrin Cerrahisi bölümünde hizmetlerine devam eden Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Çitgez, paratiroid tedavisi konusundaki uzmanlığını ve bu alanda, paratiroid ameliyatı da dahil olmak üzere, sergilediği tüm hizmetleri “bulentcitgez.com” web sitesinde paylaşmaktadır.

 

Paratiroid Hastalıkları Nelerdir?

Hiperparatirodi, en sık görülen paratiroid hastalığı olarak dikkat çekmektedir. Vücutta dört adet olan bu bezlerden birisi ve ya daha fazlasının kontrolsüz olarak parathormon salgılaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu durum, kemikler üzerinde baskıya neden olmakta ve kemiklerdeki kalsiyumun sökülerek kana verilmesi sonucunu doğurmaktadır. Bunun sonucu olarak, kandaki kalsiyum seviyesi gittikçe yükselmekte ve hastanın kemik ağrısı çekmesine eden olmaktadır. Bu nedenle, hastaların kendilerini yorgun hissetmeleri söz konusu olmaktadır. Kan kalsiyum değeri yüksek olduğunda böbrek taşları da görülmektedir.

Paratiroid hastalıkları arasında, paratiroid kanserini de unutmamak gereklidir. Bu kanser türüne çok nadiren rastlanmakla birlikte, zor bir tedavi süreci olduğundan da bahsetmek gerekir.

Paratiroid hiperplazisi kavramı ise, paratiroid bezlerini büyümesi veya iyi huylu tümörlerin gelişmesi halinde ortaya çıkan bir rahatsızlığı ifade etmektedir. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda çoğunlukla hiperparatiroidiye rastlanmasının nedeni, bezlerin büyümesi ile paratiroid hiperplazisi görülmesidir.

Her türlü paratiroid tedavisi uygulamalarını hizmet vermekte olduğu hastanesinde başarıyla yapan Dr. Bülent Çitgez, gerek duyulması halinde paratiroid ameliyatı operasyonlarını da büyük bir hassasiyetle gerçekleştirmektedir.

paratiroid-tedavisi-nasil-yapilmaktadir

paratiroidin-belirtileri-nelerdir

Paratiroidin Belirtileri Nelerdir?

Dr. Bülent Çitgez, “bulentcitgez.com” web sitesinde paratiroid belirtileri, paratiroid tedavisi ve gerekmesi durumunda paratiroid ameliyatı ile ilgili merak edilenleri paylaşmaktadır. Belirtiler değerlendirildiğinde, hastaların doktora başvurma nedenlerinin genellikle kalsiyum ve paratiroid hormonu yüksekliği (hiperparatiroidi) olduğu görülmektedir.

Başlıca belirtiler arasında; kabızlık, idrar alışkanlığındaki değişiklik, ajitasyon ve aşırı susama gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Ayrıca, kalsiyum yüksekliğine bağlı olarak böbrek fonksiyonlarında bozulmaya, romatizmal şikayetlere ve kanda fosfor düşüklüğüne de rastlanmaktadır.

Paratiroid Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Paratiroid tedavisi uygulanış şekli şu şekilde ifade edilebilir; paratiroid hastalarının kan değerleri altı ayda bir ölçülmeli ve böbrek fonksiyonları da değerlendirilmelidir. Doktorlar bu hastalar için, kan kalsiyumunu arttırmaya yönelik ilaçlar olan, tiazid diüretik ile lityum gibi bazı ilaçları almamalarını tavsiye etmektedir. Bununla birlikte, böbrek fonksiyonlarının da etkilenmesi nedeniyle, bol miktarda su tüketimi olması ve hareketsiz bir yaşantıdan uzak durmaları, hastalardan beklenen davranışlar olarak dikkat çekmektedir.

Paratiroid hastalıkları arasında, nadiren görülse de paratroid kanseri tedavisinden de bahsetmek gerekmektedir. Bu kanser türüne, nadiren rastlanmakla beraber, tedavi sürecinin zorluğu ile ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, cerrahi bir operasyon gerekmesi ve paratiroid ameliyatı ihtiyacı doğması durumunda, alanında uzman ve tecrübeli bir doktorun tercih edilmesi hususu önem kazanmaktadır.

Her türlü tiroid kanserinin tedavisi cerrahi yöntemle gerçekleştirilmektedir. Kanserin niteliği, evresi ve yaygınlığı gibi faktörler, ameliyat tipinin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Önceki evrelerde tespit edilmesi durumunda, çözüm ve tedavi sağlamak daha kolay olurken, ilerlemesi ve lenf bezlerine yayılması durumlarında, lenf bezlerinin de alınması gerekmektedir.

Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Çitgez, “bulentcitgez.com” web sitesinde de bilgilendirdiği üzere, her türlü paratiroid tedavisi ve paratiroid ameliyatı ile ilgili operasyonları başarıyla uygulamaktadır.

 

Paratiroid kanseri nedir belirtileri nelerdir?

Paratiroid kanseri belirtileri arasında kas krampları, eklem ağrıları, depresyon, bitkinlik, kusma, mide bulantısı, şiddetli karın ağrısı, kaslarda güçsüzlük, bulanık bilinç ve aşırı idrara çıkma gibi belirtiler bulunur.

Paratiroid hormonu yüksek olursa ne olur?

Parathormon (PTH) seviyesindeki yükseklik, paratiroid bezlerinin aşırı miktarda hormon salgıladığına işaret eder ve bu durum kanda kalsiyum seviyesinin yükseldiğini gösterir. Yüksek PTH seviyeleri kemik erimesi ve böbrek taşı gibi sorunlara sebep olabilir.
 

Paratiroid kanser mi?


Paratiroid tümörlerinin % 95'i benign yani iyi huylu tümördür, yani kanser değildir.
 

Paratiroid hormonu ne işe yarar?


Kandaki ve vücut sıvılarındaki fosfor ve kalsiyum dengesinin düzenlenmesinden sorumludur. Sindirilen besinlerden kalsiyumun emilimini bağırsaklarda teşvik eder ve aynı zamanda idrarda kalsiyumun atılımını azaltır. Kemiklerden kalsiyumun kana geçişini artırır.
 

Paratiroid nasıl tedavi edilir?


Paratiroid tedavisi, bir veya tüm paratiroid bezlerinin cerrahi olarak çıkarılmasına dayanır. Bu, paratiroid tedavisinin birincil yöntemidir. Vücuttaki kalsiyum seviyeleri ilaçlarla düşürülebilir, ancak paratiroid bezlerindeki sorunlar için ameliyat genellikle tek çözümdür.
 
 

Paratiroid hastaları ne yememeli?


Fosfor açısından zengin olan besinler, kalsiyum seviyelerini düşürebileceğinden dolayı aşağıdaki yiyecekleri daha az tüketmek tavsiye edilir.

  •  Kırmızı et türleri

● Kahve
● Rafine besinler
● Alkollü içecekler
● Yumurta
● Tütün ürünleri

Paratiroid bezi zarar görürse ne olur?


Paratiroid bezlerinin işlev göstermemesi durumunda yani hipoparatiroidi olması halinde kandaki kalsiyum seviyesi düşer. Bezlerin aşırı aktif olması durumunda yani hiperparatiroidi durumunda ise kandaki kalsiyum seviyesi artar. Her iki durum da ciddi şikayetlere ve kalp, böbrek, damarlar gibi pek çok organda fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

paratiroid-kanseri
Paratiroid Kanseri

Paratiroid salgı bezleri, ikisi altta ikisi üstte olmak üzere toplam 4 adet olarak ti…

Devamını Oku