Meme Kanseri Hastaları ve Oruç

Öncelikle Ramazan ayının hepimiz için sağlık, huzur ve bereketle geçmesini diliyorum.

Bu yıl da Korona stresiyle mücadelemiz tam anlamıyla bitmedi. Her ne kadar yaşam içinde esnemeler olsa da risk devam ediyor.

Bununla birlikte Ramazan günlerinde akla gelen sorulardan biridir: Oruç tutalım mı?

Bu soruyu soran hasta grubu içerisinde meme kanseri tanısı almış olan ve an itibariyle aktif tedavi alan veya tedavisi yeni bitmiş bir hasta grubu da bulunmaktadır. Son zamanlarda artan bir yeni trend olarak intermittent fasting adı verilen, uzun aralıklı açlıklarla yapılan diyetlerin benzeri olan ve ibadetimizin bir parçası olan orucun insan üzerine olan etkileri bilimsel araştırmaların da temellerinden birini oluşturmaktadır. Hal böyle iken, meme kanseri tedavisi alan hastalar, Ramazan ayımız boyunca oruç tutup tutamayacaklarını merak etmektedirler.

Kanser Hastaları için Gıdanın Önemi

Kanser tedavisi alan hastalarda gıda ve sıvı alımı, hem tedavi etkinlikleri açısından, hem de hastanın metabolizma ve bağışıklık sistemi açısından oldukça önemlidir. Pandemi sürecinde kanser hastalarımızın bağışıklıkları çok daha önemli hale gelmektedir. Kanserin tipinden ve tedavi planlamasından bağımsız olarak, şu an aktif tedavi alan, kemoterapi veya radyoterapi alan kanser hastalarının oruç tutmalarını önermemekteyiz. Aktif tedavi alan hasta grubu, son bir ay içerisinde ameliyat olmuş veya olacak hastalar ile şu an kemoterapi veya radyoterapi seanslarına gitmekte olan ve tedavi sonrası kontrol görüntülemeleri henüz yapılmamış olan hastaları içermektedir.

Aktif Kanser Hastalarının Oruç Tutmasını Önermiyoruz

Uygulanan kemoterapötik ilaçların bulantı kusma ve halsizlik gibi sık görülen yan etkileri hastanın hem bitkin düşmesine, hem de iştahının azalmasına yol açar. Ek olarak tutulan oruç da hastanın hem genel durumunu bozabilir hem de bağışıklık sisteminin daha çok baskılanmasına ve hastalıklara savunmasız hale gelmesine yol açabilir.

Ayrıca oruç tutan kişilerin beslenme ve uyku düzenindeki değişimlere bağlı olarak, normalde kemoterapötik ilaçların da yan etkisi olan kabızlık, sıvı kaybı gibi durumlar derinleşebilmektedir. Meme kanseri tedavisi gören hastaların aktif tedavi sürecinde oruç tutması bu nedenli risklidir. Özellikle pandeminin de olduğu bu yıl Ramazan ayı süresince, meme kanseri için aktif tedavi alan hastaların oruç tutmasını önermemekteyiz.

Tedavisi Tamamlanmış Hastalar Doktor Kontrolünde Oruç Tutabilir

Yine de kanser tedavisini tamamlamış ve takipli olan, genel durumu iyi ve oruç düzeninde genel durumunun bozulmayacağı düşünülen, efor kapasitesi iyi olan hastalar, istekleri ile takipli hekimlerine danışarak oruç tutabilirler. Hastamızın genel durumunu göz önünde tutarak biz hekimler, hastamız için en doğru kararı kendisiyle birlikte verebiliriz.

Prof. Dr. Bülent ÇİTGEZ

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

fibroadenom
Fibroadenom

Fibroadenom meme dokusunda gelişir. İyi huylu kitle olarak adlandırılan fibroadenomla…

Devamını Oku
triple-uclu-negatif-nedir
Triple (Üçlü) Negatif Nedir?

Triple negatif meme kanseri bir diğer adıyla üçlü negatif meme kanseri, meme kanserin…

Devamını Oku
meme-kanseri-belirtileri
Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri belirtileri kanserin evresine ve tümörün büyüklüğüne göre değişim göster…

Devamını Oku