Memede Kist

Memede kist oluşumu genellikle meme kanseri olunduğu anlamına gelmez. Memenin yapısında lob olarak isimlendirilen kısımlardan oluşur. Bu loblar 15-20 bölümden oluşur. Her bir lob kendi içinde lobüllere ayrılmış durumdadır. Bu lobüllerin çeşitli hormonal uyarılarla yıkımı ve genişlemesi sonucunda memede kistler oluşur.

Memede Kist Belirtileri Nelerdir?

Memede kist belirtileri arasında en sık görülen elle hissedilen kitlelerdir. Memedeki kistler çokça ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemle başlayan ödem artışı ve ağrı adet sonrasında normale döner. Bazı kadınlar da ise ağrı adet sonrasında da devam edebilir. Meme kistleri ağrılı olabileceği gibi ağrısız da olabilir. Basit kist olarak nitelendirilen kistler 2,5 cm arasında değişiklik gösterir. Bu boyutun üstünde oluşan kistler memenin çevre dokularına baskı yaparak rahatsızlık hissi verir. Komplike kist olarak adlandırılan kistler ise içerisinde protein, kan, debris ve epitel hücreleri bulundurur. Bu kistlerin oluşumuyla meme başından gri, yeşil renkte sıvı akması yaşanabilir. Meme sıkıldığında sıvı gelebilir, içleri sıvı doludur.

meme-kisti

meme-kisti-belirtileri

Memede Kist Varsa Ne Olur?

Memede kist varsa ağrı ve şişlik görülebilir. Meme kisti görülmesi birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Bu kistlerin oluşumuyla meme normalde olduğundan daha farklı bir görünümde olabilir. Oluşan kistler genelde iyi huyludur ve kansere dönüşmezler. Ancak iyi takip etmek ve kesinlikle doktor kontrolü gerektirir.

Memede Kist Türleri Nelerdir?

Memede kist türleri şu şekildedir:

  • İç yapısı düzensiz olan meme kisti; kist içinde kanama gelişebilir. Doku artıkları bulunabilir ve kistin içindeki sıvı düzensiz bir halde olduğundan kontrolü sağlanmalıdır.
  • Yoğun içerikli meme kisti; bu kist türünde meme kisti içindeki sıvı çok yoğun olabilir. İçeriğinin anlaşılması zordur. İçi sert bir kitle mi, sıvıyla mı dolu ya da hücreyle mi dolu olduğu muayenede anlaşılamaz. Düzenli takip gerektiren kist türüdür.
  • Meme çeperinde çıkıntı olan kist; kistin içine doğru kist duvarından bir çıkıntı gelmesidir. Bu durum kanser olabileceği için gerekli testler mutlaka yapılmalıdır.
  • Komplike meme kisti; bu türde birden fazla kist bir araya gelir. Üzüm salkımı şeklindedir.

Memede Kist Kansere Yol Açar mı?

Memede kist kansere kesinlikle yol açar denilemez. Meme kanseri riskini artıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri için kist oluştuğu zaman zararsız olan kistlerle tümörlü kistleri ayırmakta zorlanılabilir. Bu sebeple meme kisti olan kadınlar düzenli olarak meme kontrolü sağlamalıdır. Adet döngüsü zamanında memesinde herhangi bir farklılık görüldüğü zaman doktora başvurulmalıdır.

Memede Kist Nasıl Teşhis Edilir?

Memede kist teşhisi için meme ultrasonu ya da mamografii çekilebilir. Eğer görüntüleme yöntemleri yetersiz gelirse ince iğne aspirasyonu ya da meme biyopsisi gerekebilir. Ancak genelde mamografi sayesinde hem küçük hem büyük kistleri görüntülemek mümkündür. Mikrokistlerin ise mamografide teşhisi zordur. Göğüs ultrasonu sayesinde göğüsteki yumrunun içeriği anlaşılır. Yumrunun içerisinde sıvı mı var yoksa katı bir şekilde mi olduğu tespit edilir.

meme-kisti-belirtileri

meme-kisti-tedavisi

Memede Kist Tedavisi Nedir?

Memede kist tedavisi kistin ilerleyişine göre belirlenir. Kistin ilerleme durumu gözlenir. Kistlerin çoğu zamanla tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolur. Eğer kist küçülmüyorsa ve kaybolmuyorsa müdahale gerekebilir. Özellikle kist giderek büyüyorsa ya da ciltte değişimler meydana geliyorsa tedavi gerekir. İnce iğne aspirasyonu sayesinde kistteki tüm sıvı alınabilir. Böylece meme yumrusu kaybolur. Bazı meme kistleri tek seferde boşaltılamaz. Bu durumda bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekebilir. Doğum kontrol hapı kullanımı da kistler için bir diğer seçenektir. Kistlerin oluşmasını ve tekrarını önleyen ilaçlardır. Ameliyat ise meme kistleri için çok tercih edilen bir yöntem değildir. Meme kisti kanlıysa ya da farklı semptomlar gösteriyorsa cerrahi işlemler kullanılır

Memede Kist Kaç Cm Olduğunda Tehlikelidir?

Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.

Memede Kist Belirtileri Nelerdir?

Her 14 kadından birinde ve genellikle 40 ila 49 yaşları arasında görülen meme kistleri elle muayene esnasında fark edildiği zamana dek belirti göstermeyebilir. Elle muayene sırasında kistler, pütürlü bir hale geldiği zaman fark edilmektedirler. Ayrıca bazı meme kistleri ağrı da yapabilmektedir.

Memedeki Kistler Kansere Dönüşür mü?

Memede ortaya çıkan kistlerin, zamanla kansere dönüşme olasılığı bulunmamaktadır. Kistin iyi huylu olduğu tespit edilirse düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

Memede Kist Çeşitleri Nelerdir?

Basit meme kisti, komplike meme kisti ve düzensiz meme kisti olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Basit meme kisti; çevresi düzenli, damar yapısının olmadığı ve kansere dönüşme ihtimali bulunmayan kistlerdir. Komplike meme kisti ise kist içerisindeki sıvının oldukça fazla olmasından dolayı yoğun içerikli meme kisti olarak da adlandırılmaktadır. Düzensiz meme kisti meme kistinin içerisinde kanama ve doku artığının bulunmadığı durumlardır.

Memede Kist Neden Olur?

Bağ dokusunun oranı ne kadar artarsa meme yapısındaki kılcal süt kanalları da bir o kadar tıkanır ve bu neden dolayı memede kist meydana gelebilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanserinde-risk-azaltici-cerrahi-brca-mutasyonu-olan-hastalara-yaklasim
Meme Kanserinde Risk Azaltıcı Cerrahi

Meme kanserinde risk azaltıcı cerrahi profilaksi yani önleyici tıp olarak bilinir. Ha…

Devamını Oku
iyi-huylu-ve-kotu-huylu-meme-kanseri
İyi Huylu Ve Kötü Huylu Meme Kanseri

İyi huylu ve kötü huylu meme kanseri memedeki kitlelerin içeriğine göre değişir. İyi …

Devamını Oku
memede-kalsifikasyon-kireclenme
Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme)

Memede kalsifikasyon yani meme kireçlenmesi mamografi sayesinde saptanabilir. Meme ki…

Devamını Oku