Meme Sağlığı

Meme kanseri, kadınların en çok yakalandığı kanser türlerinden birisidir. Çoğunlukla ileri evrelerde fark edilip tanı konulduğu için tedavi şansı da buna bağlı olarak değişmektedir. Meme kanseri, erken tanı konulduğunda daha kolay bir tedavi süreci gerektiren bir hastalıktır. Meme kanseri görülme oranını azaltmak için meme sağlığı hakkında bilinçlenmeli ve klasik sağlık rutinlerinden ayrı tutmayarak meme sağlığını korumaya yönelik davranılmalıdır.

Meme Sağlığı Nedir?

Meme sağlığı; meme yapısının ve hangi durumların meme sağlığını bozduğunun bilinmesi ile sağlanabilir. Kadınlar önce kendi memelerini doğru şekilde tanımalıdır. Regl (adet) döneminde memelerinde oluşan hassasiyet, hamilelik veya emzirme döneminde yaşadıkları durumlarda memelerini tanıyan kadınlar, herhangi bir hastalık başlangıcında da memelerindeki farklılıkları anlayıp bir uzmana danışırlar. Böylelikle erken tanı konulmasına ve tedavinin başarılı geçmesine yardımcı olmuş olurlar.

Meme Yapısı

Meme yapısı; süt bezleri denen lobüller, sütü meme ucuna doğru taşıyan süt kanalları, kas, yağ, sinir, kan, lenf damarlarından oluşmaktadır. Her memede ortalama 15-20 lob bulunmaktadır. Süt üretimine yarayan süt bezi hücrelerini içeren lobüller birleşerek lobları oluşturmaktadır. Meme başı, süt kanallarının dışarıya açılan noktasıdır. Meme başı çevresindeki koyu renkli alan areola isimli alandır.

Meme dokusunun içeriği süt bezleri ve süt kanallarından oluşmaktadır. Memedeki yağ dokusu memeye şekil vermekte ve bağ dokuları da meme dokusunu bir arada tutmaktadır. Östrojen ve progesteron hormonları meme üzerinde etkili hormonlardır. Hamilelik sırasında bu hormonların seviyeleri artmakta ve memeler süt üretimine başlamaktadır.

Sağlıklı Bir Meme Nasıl Olmalı?

Meme sağlığı için ne yapmalı sorusunun cevabı, sağlıklı bir memenin nasıl olması gerektiğini bilmekle başlamaktadır. Her kadının memesi farklı görüntüde olabilir, bu nedenle muayenelerde ve taramalarda bir sorun görülmüyorsa görüntü farklılığı bir sorun olarak algılanmamalıdır. Memeler, hormonların etkisiyle sürekli bir gelişim ve değişim içerisindedir.

  • Meme dokusunda bir şişlik, sertlik, çökme gibi durumlar görülüyorsa,
  • Şekli değiştiyse,
  • Meme ucundan akıntı geliyorsa,
  • Meme ucunda çökme varsa, bir uzmana başvurulmalıdır.

Sağlıklı bir memeye sahip olmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmeli, meme muayenesi aksatılmamalı ve meme sorunlarına neden olabilecek faktörler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

saglikli-bir-meme-nasil-olmali

meme-yapisi

Meme Sağlığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Meme sağlığı için genel cerrahi uzmanları yetkili doktorlardır. Genel cerrahi uzmanı, meme sağlığı ve meme cerrahisi alanında uzmanlık eğitimleri almış olabilir. Meme muayenesi olmak için genel cerrahiye başvurulabilir. Meme hastalıkları ve tedavisi için meme hastalıkları alanında uzmanlaşmış meme cerrahına başvurulabilir.

Meme Kanseri Riskimi Azaltmak İçin Ne Yapabilirim?

Meme kanseri riski, düzenli bir yaşam tarzı ve bilinçli farkındalık ile azaltılabilmektedir. Meme kanserinde erken tanı çok önemli olduğu için kadınlar kendi kendine meme muayenesi yapabilmeli ve olası bir farklılıkta bir uzmana danışabilmelidir. Meme kanseri riskini azaltmak için aşağıda sıralanan önlemler alınabilir.

  • Düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
  • Egzersiz, haftada en az 3 saat yapılmalıdır.
  • Hormon dengesini bozmamak için gereksiz durumlarda ilaç kullanılmamalıdır.
  • Radyasyondan gerektiğince uzak durulmalıdır.
  • Çok geç yaşlarda gebelik planlaması yapılmamalıdır.
  • Emzirmenin, meme kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca uzun süre emzirilmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımı meme kanseri riskini artıran etmenler olduğu için olabildiğince azaltılmalı hatta bırakılmalıdır.
  • Düzenli uyku uyunmalı, stresten uzak durulmalıdır.

Meme kanseri riski altında olan kadınlar mutlaka meme muayenelerini aksatmamalıdır. 40 yaşından sonra bu düzenli bir şekilde devam etmeli ve her sene meme ultrasonu, mamografi çektirmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanserine-genel-bakis
Meme Kanserine Genel Bakış

Meme kanseri, kadınlarda yaşamı tehdit eden bir hastalıktır ve ölümlerin önde gelen n…

Devamını Oku
meme-basi-akintisi
Meme Başı Akıntısı

Meme başı akıntısı birkaç şekilde görülebilir. Doğum sonrasında memeden süt gelmeyebi…

Devamını Oku
genetik-meme-kanseri
Genetik Meme Kanseri

Genetik meme kanseri BRCA 1 ve BRCA 2 ismi ile bilinen genlerdeki bozukluk sonucunda …

Devamını Oku