Meme Kanserinden Korunma Önerileri

Meme kanserinin görülme sıklığı son yıllarda artış gösterdiği bilinmektedir. Meme kanserinin son yıllarda bu kadar çok artış göstermesinin sebebi olarak ise; adet görme yaşının düşmesi, obezitede artış görülmesi, egzersizin azalması, menopoza girme yaşında uzama, süt verme süresinin kısalması ve doğurganlıkta azalma durumları gösterilebilir. Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 25 bin kadın meme kanseri teşhisi almaktadır. Meme kanserinden korunmak için meme kanseri riskini arttıran faktörlerden uzaklaşmak gerekir. Meme kanserinden korunmak için bazı önlemler alınabilir.

Meme Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Meme kanseri riskini arttıran faktörlere örnek olarak obezite ve aşırı alkol tüketimi gösterilebilir. Bu sebeple meme kanserinden korunmak için beslenmeye dikkat etmek ve fiziksel aktivitelerin hayata dahil edilmesi gerekir. Sağlıklı yaşamın temeli sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitedir. Düzenli yapılan fiziksel egzersizlerin meme kanseri riskini %20’ye kadar azalttığı bilinmektedir.

Doğum ve doğumdan sonrası meme kanserinden korunmak için önemli süreçlerdir. Doğuran ve emziren kadınların meme kanserine daha az yakalandığı tespit edilmiştir. Ancak doğum yapma yaşı önemli bir unsurdur. 30 yaşından önce doğum yapan kadınlarda daha az meme kanseri tespit edilirken, 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların hiç doğum yapmayan kadınlara oranla kanser riskini daha fazla taşıyabildiği tespit edilmiştir. Doğumdan sonra da emzirme süreci meme kanserinden korunmak için önem taşır. 6 ay ve daha fazla süre emziren annelerde meme kanseri riskinin azaldığı araştırmalarda gösterilmiştir. Bunu sebebi olarak ise emzirmenin meme hücrelerinin farklılaşmasını sağlaması ve östrojen seviyesini düşürmesi olarak gösterilebilir.

 

meme-kanserinden-korunmak-icin-nasil-beslenmek-gerekir

 

Meme Kanserinden Korunmak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Meme kanserinden korunmak için beslenme düzenli ve sağlıklı olmalıdır. Fazla kilonun meme kanseri riskini arttırdığı bilindiği için ideal kiloda kalmaya dikkat edilmelidir. Meme kanserinden korunmak için omega-3 tüketilmelidir. Omega-3 içeren besinler; lahana, semizotu, deniz ürünleri, ceviz, chia tohumu, ıspanak, soya fasulyesi ve keten tohumu olarak sıralanabilir. Sebze ve meyve tüketimi çoğaltılmalı, paket gıdalardan uzak durulmalıdır. Tam tahıllı besinler sindirimin düzenlenmesinde yardımcı olduğu bilinirken, yağ tüketimine de dikkat edilmelidir. Ayrıca kırmızı ve işlenmiş et, şeker ve rafine karbonhidrattan uzak durulmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken besinler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Brokoli,
  • Karnabahar,
  • Turp,
  • Soğangiller,
  • Nar,
  • Çilek,
  • Kırmızı biber,
  • Kiraz,
  • Domates,
  • Kuşburnu
  • C vitamini yüksek meyve ve sebzeler

Meme kanserinden korunmak için bazı beslenme kurallarına uymak gerekir. Her uzmanın önerdiği gibi haftada en az bir kez balık tüketilmelidir. Haftada en az üç kere olmak üzere bakliyat ürünlerine yer verilmelidir. Yemeklerde yağ olarak katı yağları kullanmak yerine zeytinyağı kullanılmalıdır. Genel olarak sağlıklı bir yaşam sürmek için kan değerleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hangi değerlerin düşük olduğu belirlenerek doktorunuz size uygun beslenme şeklini önererek sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

 

meme-kanserinden-korunma-icin-oneriler

 

Meme Kanserinde Erken Tanının Önemi

Meme kanseri için birçok risk faktörü bulunur. Meme kanserine yakalanmak çevresel etkenlerden kaynaklandığı gibi genetik faktörlerden de kaynaklanabilir. Meme kanseri ve kanserin her türünde erken tanı önem taşır. Hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan meme kanserini teşhis etmek mümkündür. Bunun için 40 yaşından sonra bir veya iki yıl aralıklarla mamografi çekilmesi doktorlar tarafından önerilir. Ayrıca ileri yaşlara referans olarak kullanılması için daha erken yaşta mamografi çekilebilir. Meme kanserinin erken teşhisi için bir diğer önemli nokta ise kişinin kendi kendini muayene etmesidir. Her duş öncesi kişi meme çevresini elle kontrol edebilir ve ele herhangi bir kitle gelmesi halinde doktora başvurmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

oruc-ve-meme-kanseri
Oruç ve Meme Kanseri

Kanser tedavisi alan hastalarda gıda ve sıvı alımı, hem tedavi etkinlikleri açısından…

Devamını Oku
trianguler-rezeksiyon
Triangüler Rezeksiyon

Memenin alt kadranlarında yer alan tümörleri çıkarttığınızda kozmetik sorunların oluş…

Devamını Oku
oncotype-dx-testi-nedir
Oncotype DX Testi Nedir?

Meme kanseri için genetik bir tarama testi olan 21-gen testi (Oncotype DX®)…

Devamını Oku