Meme Kanserinde Sıkça Sorulan Sorular

Meme kanseri neden olur?gibi meme kanseri ile ilgikli sıkça sorulan tüm soruları Prof. Dr. Bülent Çitgez yanıtlıyor.

Birinci derece akraba özellikle anne, teyze ve kuzenlerde meme kanseri varsa ve erken yaşta saptanmışsa bu ailede genetik yatkınlıktan şüphelenilip genetik tarama yapmak gereklidir. Şu ana kadar genetik olarak ilişkilendirilen BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonlarında ailesel meme kanserinden söz edilebilir.

Bu durumlarda risk azaltıcı cerrahi girişim yapılabilir. Medyatik olarak bilinen aktris Angelia Jolie’nin hastalığı, ailesel genetik bir hastalıktır.

 

Meme kanserinde ileri yaş önemli bir risk faktörüdür. 30 yaşın üzerine çıkıldıkça risk artmaktadır 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat fazladır.

 

Memenin bir bölgesinde ya da tamamında bir kızarıklık, kalınlaşma olması durumunda ilk akla gelen meme iltihabı (mastit) olmalıdır. Fakat kanserde unutulmamalıdır.

 

Meme başında bir kızarıklık, pullanma olduğunda ekzemadan şüphelenilir. Ancak bu bulgular aynı zamanda meme derisinin kanseri olan Paget hastalığında da görülebilir. Ayırıcı tanı için biyopsi gerekebilir.

 

Kanlı meme başı akıntısında kanserden şüphelenmek gerekir.

 

Her çekinti kanser sebebi değildir. Ancak meme kanserinde meme içi bağlar kanser tarafından tutulduğunda meme başı geri çekilir. Özellikle sonradan gelişen meme başı çekintilerinde uyanık olmak gerekir.

 

Uzun süre doğum kontrol haplarının kullanımı meme kanseri gelişme riskini arttırmaktadır.

 

Meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen, tekrar etme riski her zaman mevcuttur.

 

Her yüz kadın meme kanserine karşın bir erkek meme kanserine rastlanmaktadır.

 

Erkeklerde, kadınlarda yapılan meme tarama programı olmadığından daha geç evrede anlaşılmaktadır. Aynı evre kadın meme kanserine göre daha agresif olmaktadır.

 

Nadir olmakla beraber, gebelikte de meme kanseri görülebilir.

 

Gebe bir anne adayında özellikle ikinci trimestrdan sonra cerrahi müdahale yapılabilir. Gebeliğin durumuna göre kemoterapi doğumdan sonra veya gebelik esnasında da alınabilir.