Meme Kanserinde Görüntüleme Yöntemleri

Meme kanserinde görüntüleme yöntemleri sayesinde meme kanseri teşhisi rahatlıkla konulabilir. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanserinde kadınların %33’ü kanseri kendi tespit etmiştir. Memede oluşan belirtileri iyi takip etmek gerekir. Memede şişlik, ağrı, meme cildinde çekinti, kızarıklık, meme başı akıntısı,koltuk altında ele gelen kitle gibi durumlar görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. Gerekli görüntüleme yöntemleri kullandıktan sonra tümör olup olmadığı anlaşılır.

 

Meme Kanserinde Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Meme kanserinde görüntüleme yöntemlerinden en çok mamografi ve ultrasonografi kullanılır. Meme dokusunun X ışınları ile görüntülenmesi mamografi olarak adlandırılır. 40 yaş üstü her kadının her iki yılda bir kere mamografi testi yapması gerekir. Bu test düzenli şekilde yapılırsa tümör oluşması durumunda fazla ilerlemeden müdahale edilebilir. Bu sayede de yüksek seviyede iyileşme görülür.

meme-kanseri-belirtileri

meme-kanseri-teshisi

Ultrasonografi Nedir?

Ultrasonografi 40 yaş altı kadınlarda meme hastalıklarının incelenmesinde yapılan ilk görüntüleme yöntemi olarak tercih edilir. 40 yaş üstü kadınlarda ise mamografinin yetersiz olduğu durumlarda uygulaması yapılır. İğne biyopsileri de ultrasonografi eşliğinde yapılır. Bu yöntemde ses dalgaları sayesinde görüntü elde edilir.

Mamografi Nedir?

Mamografi yönteminin meme kanserindeki kullanım amacı tarama içindir. Bunun yanı sıra şüpheli kitlelerin tespiti için kullanılır. Meme başı akıntısı olduğunda intraduktal oluşumun yerini belirlemede, aksilla metastazı saptanan memede yeri bulunamayan lezyonu bulmada kullanılır. Bununla birlikte ameliyat sonrası izlemde mamografiden yararlanılır. Her iki memede yaygın olarak multiple nodül bulunan hastalarda meme kanserini gözden kaçırmamak için mamografi görüntüleme yöntemi kullanılır.

Meme MR Nedir?

Meme manyetik rezonans görüntülemesi memenin incelenmesinde kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemidir. Meme kanseri riskinin yüksek olduğu durumlarda kullanılmasıyla birlikte ailede meme kanseri öyküsü varlığında ve BRCA mutasyon taşıyıcılığında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Yeni tanı konan hastalarda aksilla metastazı bulunuyorsa ancak primeri bilinmiyorsa tümörün araştırılması için MR dan yararlanılır. MR görüntüleme yöntemi aynı zamanda Neoadjuvan tedavi izleminde, ameliyat öncesi evre belirlemede ,cerrahi sınırların değerlendirilmesinde, meme koruyucu cerrahi sonrası izlemde kullanılır.

PET-CT Nedir?

PET-CT görüntüleme yöntemi meme kanserinde başlangıçta evre belirleme amacı ile kullanılır. Tüm vücut tümör ve metastaz taramasında PET-CT görüntüleme yöntemi etkin bir şekilde kullanılır. Meme kanserli hastalarda neoadjuvan tedavi etkinliğinin saptanmasında da bu yöntemden yararlanılır. Ancak memenin değerlendirilmesi ve tarama amaçlı görüntülemede kullanılan bir yöntem değildir.

Meme Biyopsisi Nedir?

Meme biyopsisi sayesinde kesin tanı konulur. Muayene ve görüntülemede saptanan kitleler biyopsi sayesinde incelenir. Meme biyopsisinin çeşitleri şu şekildedir;

  • İnce iğne aspirasyon biyopsisi
  • Kalın iğne biyopsisi
  • Cerrahi biyopsi
  • Vakum Biyopsisi

meme-kanseri-tedavisi

meme-kanseri-tani

Tru-cut Biyopsi Nedir?

Tru-cut biyopsi yöntemi kalın özel iğneler kullanılarak yapılır. Biyopsi tabancası kullanılan bu yöntemde meme dokusu alınarak yapılır. İğne kalınlığı yaklaşık olarak 3-4 mm civarındadır. İğneyle dokudan bir parça alındıktan sonra parça incelemeye götürülür. Doğru tanıyı koyabilmek için en çok bu yöntem kullanılır.

Vakum Biyopsisi Nedir?

Vakum biyopsisi mamografide görülen şüpheli kitleler için uygulanan yöntemdir. Bu yöntem sayesinde küçük kitlelerde incelenebilir. Vakum biyopsisi kendi özel masasında gerçekleştirilir. Bu masada X ışın tüpü bulunur. Hasta yüzüstü uzanır. Şüpheli olan kısmın filmleri çekilir. Bu filmler sayesinde üç boyutlu olarak şüpheli alanın yeri belirlenmiş olur. Bu işlemde hastaya lokal anestezi uygulanır. İğne bilgisayar tarafından saptanan yere yerleştirilir. Vakum yapılarak şüpheli alan iğneye doğru çekilir. Bu işlem etrafındaki birçok dokudan da örnek alınmasını sağlar. Çok fazla doku örneği olduğu için daha kesin tanı koyulabilen bir işlemdir.

 

 

Meme Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Meme kanseri taraması için mamografi adı verilen meme filmi çekilmektedir. Mamografi sayesinde meme filmi çekilir ve eğer mevcutsa kanser, erken dönemde saptanır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri
Meme Kanseri

Meme kanseri, kadınlarda karşılaşılan kanserler arasında ilk sırada yer almaktadır. H…

Devamını Oku
meme-kanseri-belirtileri
Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri belirtileri kanserin evresine ve tümörün büyüklüğüne göre değişim göster…

Devamını Oku
meme-kanserinde-beslenme
Meme Kanserinde Beslenme

Sağlıklı beslenme herkes için önemlidir, ama  meme kanseri tedavisi görmüş ya da…

Devamını Oku