Meme kanseri teşhisi için kişinin kendi yapacağı bazı kontrol yöntemleri bulunur. 40 yaşından sonra her kadının düzenli bir şekilde mamografi çekilmesi gerekir. Her iki yılda bir mamografi işlemini tekrarlaması gerekir. 40 yaşının altındaki bireylerse elle muayene sayesinde kendilerini muayene edebilirler.
Meme Kanseri Teşhisi İçin Elle Muayene
Meme kanseri teşhisi için elle muayene yapılabilir. 20 yaşından itibaren adet bitiminden birkaç gün sonra kişi bu muayeneyi yapabilir. Ayda bir kere yapmak gerekir. Elle muayene yöntemi şu şekildedir:
- İlk aşamada ayna karşısına geçilir.
- Yeteri kadar ışık alan bir ortam olmalıdır.
- Eller bele konulur ve her iki memenin aynı olup olmadığına bakılır.
- Renk, şekil, büyüklük olarak iki meme arasındaki fark incelenir.
- Sonrasında eller başın arkasına konulur.
- Yine aynı şekilde bir farklılık olup olmadığı gözlemlenir.
Meme Kanseri Teşhisi İçin Elle Muayene Nasıl Olur?
Meme kanseri teşhisi için elle muayenenin başka aşamaları da bulunur. Yukarıda yapılan kontrolden sonra yine adetten birkaç gün geçtikten sonra aşağıdaki aşamalar izlenir:
- Sırt üstü yatılır.
- Sol elle sağ meme kontrol edilir.
- Sağ elle sol meme kontrol edilir.
- Her iki meme üzerinde küçük daireler çizilir.
- Aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya olacak şekilde hafifçe bastırılır.
- Şişlik veya sertlik var mı diye anlaşılmaya çalışılır.
- Meme kontrolünden sonra koltuk altları da kontrol edilmelidir.
Meme Kanseri Teşhisinde Doktor Muayenesi
Meme kanseri teşhisi için en önemli rolü doktor oynar. Kişi kendini muayene ettikten sonra herhangi bir kitle görmesi halinde doktora başvurur. Doktor hastanın her iki memesini ve koltuk altını dikkatlice muayene eder. Fizik tedaviyi tamamlayan doktor hastayı test ve tetkiklere yönlendirir.
Meme Kanseri Teşhisinde Görüntüleme Yöntemleri
Meme kanseri teşhisinde görüntüleme yöntemleri şu şekildedir:
- Mamografi; meme dokusunun röntgen filmi çekilmesidir. Bu işlemde meme mamografi cihazındaki iki tabakası arasında konulur. Bir miktar sıkıştırdıktan sonra düşük miktarda X ışını verilerek meme dokusuna ait görüntü alınmış olur. Bilgisayar ortamına aktarılarak içerisinde kitle olup olmadığı anlaşılır.
- Ultrasonografi; Meme görüntülemesinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ultrasonografi özellikle mamografide saptanan şüpheli lezyonların incelenerek gereklilik halinde biyopsi yapılmasında kullanılır. Bölgesel lenf nodlarının incelenmesinde kullanılır.
- MR; Meme kanseri araştırılırken özellikle mamografide şüpheli lezyon olan yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda kullanılır. Ayrıca bir memesinde kanser saptanmış kadının diğer memesinin değerlendirilmesinde kullanılabilir. Gen mutasyonu ya da göğüs duvarına radyasyon öyküsü olan yüksek riskli kadınlarda meme kanseri taramasında da kullanılan bir yöntemdir.
Meme Kanseri Teşhisinde Biyopsi Yöntemleri
Meme kanseri teşhisinde biyopsi yöntemleri şu şekildedir:
- İnce-İğne Aspirasyon Biyopsisi; Memede saptanan lezyonların hücresel düzeyde değerlendirilir. İyi huylu ya da kötü huylu ayrımı yapmada kullanılan yöntemdir. Ayrıca meme kanseri evreleri belirlenirken önemli parametlerden biridir. Bölgesel lenf nodlarına metastazın olup olmadığını değerlendirmede kullanılır.
- Eksizyonel Biyopsi; Meme kanseri tanısında başvurabildiğimiz daha invaziv bir yöntem eksizyonel biyopsidir. Özellikle kalın-iğne aspirasyon biyopsisi uygulanamayan veya patolojik sonucun görüntüleme bulguları ile uyumsuz olduğu lezyonlarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca patolojik sonucun kanser ile karışabileceği lezyonlarda kullanılır. Filloides tümör şüphesinde de eksizyonel biyopsi gereklidir.
- Vakum Biyopsi; Sadece mamografide görülen kitleler için kullanılır. Bu kitleler genelde meme kanseri riski taşıdığı için bu yöntemle alınır. İyi huylu küçük kitleler de herhangi bir tehlike durumu oluşturmasın diye bu yöntemle alınabilir.
Meme başı akıntıları her zaman meme kanseri belirtisi değildir. Kanlı meme başı akıntısından şüphelenmek gerekir. Genellikle iyi huylu meme hastalıklarının göstergesidir. Ancak her ihtimale karşı doktora başvurmak gerekmektedir..Meme Başı Akıntısı Meme Kanseri Belirtisi midir?