Meme kanseri, kadınlarda karşılaşılan kanserler arasında ilk sırada yer almaktadır. Hemen her yaştan kadında ortaya çıkabilmekte olan oldukça önemli bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda kansere yakalanan her 4 kadından birinde meme kanserinin olduğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda yine yapılan çalışmalarda kadınlarda ölümle sonuçlanan kanserler arasında %15 oranla ilk sırada yer almaktadır.
Toplum sağlığını ciddi oranda etkileyen bu kanser çeşidinin tedavisinde erken tanı oldukça büyük önem taşımaktadır. Hastalığın erken evrelerde fark edilebilmesi için bu hastalığın tanınması gerekmektedir. Sık karşılaşılan belirtilerin ve bulguların öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır. Doğru bir zamanda mamografi çekilmesi ve hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir.
Meme Kanseri Nedir?
Meme Kanseri Nedir? Meme dokusunda bulunan hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve çoğalma sonrasında kanserli hücre yapılarının ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Genelde meme kanallarında ve süt bezlerinde bu kontrolsüz çoğalma gerçekleştiğinde kitle benzeri yapılar ortaya çıkmaktadır. Dışarıdan el ile fiziksel muayene gerçekleştirildiğinde oluşan bu kitle fark edilebilmektedir.
Diğer organlara oranla fiziksel muayene de daha kolay teşhis edilebilmektedir. Bu şekilde erken evrede fark edilir ise tedavisi daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı kişinin kendini muayene etmesi ve kitlenin var olup olmadığını kontrol etmesi büyük önem taşımaktadır.
Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir? Kanserin oluşumunu etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlardan biri erken dönemde adet görmek olarak tanımlanabilmektedir. 11 yaşından önce adet görülmesi risk faktörleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra geç dönemde menopoza girilmesi de bu durumlar içerisinde bulunmaktadır. Emzirmemek, ilk hamileliğin 30 yaşından sonra yaşanması da nedenler arasında yer alabilmektedir.
Alkol tüketimi ve aşırı kilolu olmak risk faktörleri arasında bulunmaktadır. Kadın olmak ve ailede bu kanserin var olması durumu tetikleyebilmektedir. İlerleyen yaşlarda bu kanserin görülme ihtimali artmaktadır. Bunun yanı sıra beyaz teli olan kadınlarda daha sık oluştuğu bilinmektedir. 15 yaş öncesinde radyoterapi görülmesi de 40 yaşından sonra kanserin ortaya çıkma ihtimalini arttırmaktadır. Bir diğer neden ise uzun süreli sigara kullanımı olabilmektedir.
Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Meme kanseri teşhisi çin ilk yapılması gereken fiziksel muayenedir. Fiziksel muayene ile birlikte ele gelen bir kitle bulunmaktadır. Bu kitle fark edildiğinde mutlaka muayene olunması gerekmektedir. Bundan dolayı da düzenli olarak kişinin kendisi tarafından kitlenin kontrolünün gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Ele gelen kitle sadece meme kısmında değil koltuk altında da olabilmektedir.
Kitlenin büyümesi ise meme ucunun çekilmesine neden olabilmektedir. Meme ucunda kanlı veya kansız sıvı oluşumu da görülebilmektedir. Fakat bu durum ile oldukça nadir karşılaşılmaktadır.
Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Öncelikle erken teşhis bu noktada büyük önem taşımaktadır. Eğer erken dönemde teşhis gerçekleştirilirse %90 oranında iyileşme gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Bundan dolayı düzenli olarak kitle kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ise 4 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler cerrahi tedavi, radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi olarak tanımlanmaktadır. Cerrahi tedavi ilk aşamada gerçekleştirilmektedir. Bu noktada memenin bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Ardından diğer yöntemler uygulanmaya başlamaktadır.
Meme Kanseri Türleri Nelerdir?
Meme Kanseri Türleri Nelerdir? Meme kanserinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler şu şekilde sıralanmaktadır:
- İnvaziv duktal karsinom
- İnvaziv lobüler karsinom
- Meme başının paget hastalığı
- İnflamatuar meme kanseri
- Filloides tümör
- Nadir meme kanserleri (skuamoz hücreli, adenoid kistik, apokrin karsinom, sarkomlar, lenfomalar)
Meme Koruyucu Cerrahi, Deri Koruyucu Mastektomi
Meme kanseri cerrahisi içerisinde, 1. ve 2. evre meme kanserinde yapılmakta olan standart cerrahi işlemlere meme koruyucu cerrahi denmektedir. Meme kanseri olan bölgenin çevresinde bulunmakta olan sağlam dokular ile birlikte çıkarılması işlemidir Bu cerrahi işlem sırasında memenin tamamını alınmaz. Ameliyata başlamadan önce meme başının etrafından özel bir boya, yada daha önce verilen özel bir radyoaktif madde aracılığı ile koltuk altındaki ilk bez bulunur. İlk lenf bezi bulunduktan sonra , lenf bezi patoloji doktoru tarafından incelenir.
Lenf bezi temizse koltuk altı korunur, ancak lenf bezine yayılmışsa tüm koltuk altı temizlenir. Daha sonra kanserli kitle ile çıkarılan meme dokusu patoloji doktoru tarafından incelenir. Patoloji doktoru cerrahi sınırı temiz, yani kanserli meme dokusunun tamamının çıkarılmış olduğunu belirtirse memedeki işlem sonlandırılır.
Meme kanseri cerrahisi içerisindeki bir diğer yöntem, deri koruyucu mastektomidir. Meme ucu(başı) etrafına yapılmakta olan dairesel kesi yöntemi ile memenin tüm dokusu, meme ucuyla beraber bir arada çıkarılır. Bu sayede tüm meme dokusu da çıkartılmış olur. Bu tip hastalara aynı ameliyat içerisinde yeni meme de yapılabilmektedir. Bu işlem için, hastanın kendi dokusu ya da silikon kullanılmaktadır.
Meme Başı Koruyucu Cerrahisi, Basit Mastektomi
Yeni bir yöntem olan meme ucu koruyucu mastektomide, areolanın kenarlarından yarım daire şeklinde kesi yapmak sureti ile tüm meme dokusu çıkartılmaktadır. Meme altı çizgisi üzerinden katlantı parçaları veya meme küçültme benzeri kesiler kullanılmaktadır. Basit mastektomide ise, 15 cm ile 20 cm arasındaki eliptik yatay bir kesi ile beraber tüm meme dokusu ve onun üzerindeki cilt dokusu çıkarılmaktadır.
Modifiye Radikal Mastektomi
Meme kanseri cerrahisi içerisinde modifiye radikal mastektomide, 15-20 cm olan eliptik yatay kesi ile bütün meme dokusu, üzerini kaplamakta olan cilt, level1 ve level 2 lenf nodları, yani aksiller lenf nodu disseksiyonu yapılmaktadır.