Meme Başı Akıntısı

Meme başı akıntısı birkaç şekilde görülebilir. Doğum sonrasında memeden süt gelmeyebilir. Meme ucundan gelen sıvı meme akıntısıdır. Meme başında süt kanalları birden fazla ağza açılır. Meme akıntısı tek bir ağızdan gelebileceği gibi birden fazla da ağızdan gelebilir. Ayrıca memelerin birinden gelebileceği gibi ikisinden birden de gelebilir.

 

Meme Başı Akıntısı Nedir?

Meme başı akıntısı doğum sonrası görülebileceği gibi hiç doğum yapmamış ya da gebe olmayan insanlarda da görülebilir. Farklı nedenlerden dolayı bu akıntı oluşabilir. Bu akıntı meme kanseri gibi ciddi bir hastalığın da belirtisidir. Duruma teşhis konulabilmesi için kişinin yaşı, genel sağlık durumu dikkate alınmalıdır. Akıntının hangi dönemlerde ve nasıl oluştuğuna da bakılmalıdır. Bununla birlikte rengine de dikkat edilmelidir.

Memeden Su Gelmesi Neden Olur?

Memeden su gelmesi meme başı akıntısı olabilir. Süt kanallarının genişlemesi, fibrokistik problem olması, memede yaşanan travmatik olaylar nedeniyle de böyle bir akıntı olabilir. Ayrıca meme ucunun çatlamasından ve enfeksiyondan dolayı da ortaya çıkabilir. Eğer akıntı yalnızca bir memeden geliyor ise meme kanserinden dolayı ciddiye alınması gerekir. Fakat her iki memeden geliyor ise sistematik bir sorunun var olduğu anlamına gelebilir.

meme-basi-akintisi-nedir

meme-basi-akintisi-neden-olur

Meme Başı Akıntısı Rengi Nedir?

Meme başı akıntısı rengi akıntının nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Akıntı duruma bağlı olarak, süt renginde, kanlı şekilde, sarı, yeşil, koyu yeşil, siyaha yakın, koyu kahverengi, su gibi berrak şeklinde görülebilir. Akıntının rengi gibi kıvamı da farklılık gösterir. Kimi akıntıların kıvamı daha yoğun kimilerinin daha sıvı olabilir.

Meme Başı Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Meme başı akıntısı tedavisi için öncelikle bazı tetkiklerden geçmek gerekir. Mamografi, Ultrasonografi ve MR kesin tanı koymak için yetersiz kalır. DUKTOSKOPİ işlemi süt kanallarının içinin direkt olarak gözle görülmesini sağlayan mikroendoskopik bir yöntemdir. Süt kanallarının içi çok ince olmasına rağmen gözle görülebilir hale getirilir. Eğer meme başı akıntısı teşhisi konmuşsa kanser riski olduğu için süt kanalı çıkartılarak tedavi edilir.

Meme Başı Akıntısı Neden Olur?

Meme başı akıntısı hormonal ya da psikolojik olabilir. Ayrıca meme kanserinin belirtileri arasında da önemli bir yeri vardır. Özellikle tek bir memeden akıntı geliyorsa kesinlikle doktora gidilmesi gerekir. Böylece meme kanseri daha erken teşhis edilmiş olur. Ancak meme başı akıntısı sadece meme kanserinden ötürü olmaz. Eğer hormonal bir bozukluksa bunu geçirmeye yönelik ilaçlar kullanılır. Sorun psikolojik etkenlerden ötürüyse psikiyatri uzmanı ortaklığıyla çözüme kavuşturulabilir.

Meme Başı Akıntısının Sebebi Kanser Olabilir mi?

Meme başı akıntısı; akıntı tek taraftan geliyorsa, kanlıysa, memeye elle kontrolde ele gelen bir kitle hissediliyorsa, akıntı meme sıkılmadığı halde kendiliğinden geliyorsa meme kanseri olma ihtimali yüksektir. Eğer hastanın cinsiyeti erkek ise bu normal bir durum değildir. Kişi muhakkak doktora gitmelidir. Kadınlar da ise bu durum normaldir ancak yine de doktora gitmek ve tetkik yaptırmak gerekir. Meme başı akıntısının sebebi iyi huylu tümoral oluşum da olabilir.

meme-basi-akintisi-hangi-yaslarda-gorulur

meme-basi-akintisi-nasil-tedavi-edilir

Meme Başı Akıntısı Hangi Yaşlarda Görülür?

Meme başı akıntısı durumu daha çok ileri yaşlarda görülür. Ancak doğum yapmış genç kadınlarda görülme sıklığı oldukça fazladır. Eğer kişinin hem yaşı ilerlemiş hem doğum yapmışsa meme başı akıntısı görülmesi daha da artar. Bu durumda hemen elle meme muayenesi yapılmalıdır. Kitlenin varlığı hissedilirse hemen doktora gidilmelidir. Akıntı uzun sürer ve tekrarlarsa yine muhakkak doktora gidilmelidir. Meme başı akıntısı her kadında görülebilen bir durumdur. Ancak her ihtimali düşünerek hareket etmekte fayda bulunur

Meme Başı Akıntısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Meme başı akıntısı neden olur?

Meme başı akıntısı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yaygın olarak emzirme, menopoz, gebelik gibi hormonal değişikliklerden dolayı gelişebilir. Mastit denilen meme enfeksiyonları, memede fibrokistik hastalık, iyi huylu tümörler, nadiren de meme kanseri sebep olabilir.

Meme başı akıntısı hangi renklerde olabilir ve ne anlama gelir?

Meme başı akıntısının rengi, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir:

  • Süt renginde (beyaz/sarımsı): Hormonal değişikliklerden veya emzirme sonrası normal bir durum olabilir.
  • Yeşil veya kahverengi: Meme kanalı genişlemesi veya fibrokistik değişikliklerle ilişkilidir.
  • Şeffaf veya sarı: Hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir.
  • Kanlı veya pembe: İyi huylu bir tümör (intraduktal papillom) veya meme kanseri belirtisi olabilir.

Meme başı akıntısı her zaman ciddi bir durum mudur?

Hayır, meme başı akıntısı çoğu zaman iyi huylu nedenlerden kaynaklanır. Ancak, tek taraflı, kendiliğinden oluşan ve kanlı akıntılar ciddi bir sorunun işareti olabilir ve doktora danışılmalıdır.

Kanlı meme başı akıntısı kanser belirtisi midir?

Her kanlı akıntı meme kanseri anlamına gelmez, ancak tek taraflı, sürekli ve kendiliğinden oluşuyorsa meme kanseri açısından değerlendirilmelidir. En yaygın neden intraduktal papillom (iyi huylu bir tümör) olsa da, meme kanseri olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Adet öncesi veya sonrası meme başı akıntısı normal mi?

Evet, hormonal dalgalanmalar nedeniyle adet döngüsü sırasında bazı kadınlarda meme başı akıntısı olabilir. Eğer akıntı her iki memeden de geliyorsa ve sıkınca oluşuyorsa, genellikle normal kabul edilir. Ancak tek taraflı ve kendiliğinden geliyorsa doktora danışılmalıdır.

Meme başı akıntısı için hangi testler yapılır?

Meme başı akıntısının nedenini belirlemek için meme ultrasonu, mamografi, duktografi, biyopsi, kan testlerine bakılabilir.

Meme başı akıntısı için hangi doktora gidilmelidir?

Meme başı akıntısı şikayetiyle genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Meme başı akıntısı nasıl önlenebilir?

Meme başı akıntısının farklı nedenleri olabilir. Ancak genel olarak meme sağlığı açısından, düzenli meme muayeneleri büyük önem arz eder. Aşırı stres ve hormon dengesizliklerinden kaçınılmalı, sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılmalı, rahat ve memeye uygun sütyen tercih edilmelidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri
Meme Kanseri

Meme kanseri, kadınlarda karşılaşılan kanserler arasında ilk sırada yer almaktadır. H…

Devamını Oku
fibroadenom
Fibroadenom

Fibroadenom meme dokusunda gelişir. İyi huylu kitle olarak adlandırılan fibroadenomla…

Devamını Oku
genclerde-meme-kanseri
Gençlerde Meme Kanseri

Gençlerde meme kanseri çok sık olarak görülmez. Tüm dünyada binlerce tanı almış meme …

Devamını Oku