İyi Huylu Ve Kötü Huylu Meme Kanseri

İyi huylu ve kötü huylu meme kanseri memedeki kitlelerin içeriğine göre değişir. İyi huylu meme kanseri genelde kanser olarak ifade edilmez. Meme içinde oluşan zararsız kitlelerdir. Kötü huylu meme kanseri ise evrelerine göre belirti gösterir. Kesinlikle tedavi edilmelidir.

İyi Huylu Meme Kanseri Nedir?

İyi huylu meme kanseri toplum tarafından memenin iyi huylu yani selim kitlelerine verilen memede oluşan içinde kanser odağı bulundurmayan kitlelerdir. Bunlar genel olarak fibroadenom, fibrokist ve kistik lezyonlardır. 15-40 yaş arasında bulunan kadınlarda daha sık rastlanır. Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez. Ancak herhangi bir büyüme ya da değişim var mı diye kişilerin düzenli olarak ultrason ile kontrol edilmesi gerekir. Ancak iyi huylu memede kitle büyük bir boyuttaysa büyüyorsa ve ağrıya neden oluyorsa tedavi uygulanması gerekir.

iyi-huylu-meme-tumoru

kotu-huylu-meme-tumoru

İyi Huylu Meme Tümörleri, Kitleleri Tedavisi Nedir?

İyi huylu meme kitleleri tedavisinde ses dalgaları ile yakılması işlemi kullanılabilir. Yüksek frekansa sahip olan ses dalgaları vücutta belli bir alana odaklanır. Yaklaşık olarak yüz derecelik bir sıcaklık yayar. Bu yayılım sayesinde iyi huylu tümörün yakılması sağlanır. Bir diğer yöntem ise dondurarak küçültme uygulamasıdır. Bu tedavi sürecinde ultrason görüntülemesi sayesinde küçük bir delik içerisinden girilir. Tümör olan kısmın ortasına iğne yerleştirmesi yapılır. İğnenin oluşturmakta olduğu buz küresi tarafından kanserli olan bölge çevrilir ve dondurulur. Donma nedeni ile canlılık kaybolur. Tümörlü olan kısımlar küçülerek, kaybolur.

İyi Huylu Meme Kanseri Nasıl Geçer?

Eğer yukarıda anlatılan işlemler hastada uygulanamıyorsa başka tedavi seçenekleri de bulunur. İyi huylu meme tümörü için uygulanacak olan yöntem tek parça halinde alınması olabilir. Bu tedavi sırasında cilde kesik açılır. Açılan kesikten radyo frekans ile dokunun kesildiği tellerin bulunduğu özel bir iğne öncülüğünde içeriye girilir. İğnenin içinden çıkan tellerle birlikte kanser olan kısım da bütün bir parça halinde alımı tamamlanır. Bir başka tedavi yöntemi ise vakum biyopsi uygulamasıdır. Bir iğne ile birlikte doku içerisine giriş yapılır. Tümörlü olan doku vakum yardımı ile iğne içerisine çekilir. Çekilen bu doku kesilir. Bu sayede parça parça haldeki tümörlü olan bölge temizlenmiş olur.

Kötü Huylu Meme Kanseri Nedir?

Kötü huylu meme kanseri kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Buradaki tümör vücuda zarar verici özellikler taşır. Kötü huylu meme kanserinde kitleler sürekli olarak büyür ve yayılır. İleri evrelerde koltuk altı kontrol edildiği zaman elle sertlik ve şişliği anlamak mümkündür. Meme başının birinde ya da ikisinde akıntı meydana gelir.

Kötü Huylu Meme Kanseri Tedavisi

Kötü huylu meme kanseri tedavisinde erken evrede ise ilk aşamada cerrahi yöntem uygulaması yapılır. Meme koruyucu cerrahi yöntem ile birlikte kişilerin meme bölgelerinde yer alan kanserli bölge alınır. Koruyucu cerrahide kanserli olmayan bölge de alınır. Bu sayede kanserli hücre dağılmadan tedavi uygulanmış olur. Mastektomi tedavisinde tüm meme dokusu alınır. Hem meme koruyucu cerrahi hem de mastektomi de, koltuk altına yayılım sentinel lenf nodu biyopsisi ile olur. Lenf nodüllerinden biri alınarak incelenir. Eğer burada tümöre rastlanmazsa koltuk altı korunur. Tutulum yani yayılma olduğu durumlar içerisinde koltuk altında yer alan lenf düğümleri ameliyat ile alınır ve koltuk altı temizlenir.

Kötü Huylu Meme Kanserinde Kemoterapi

Kötü huylu meme kanseri tedavisinde cerrahi işlem sonrası kemoterapi tedavisi uygulanır. Çok ilerlemiş metastatik ya da lokal ileri meme kanserinde önce cerrahi işlem uygulanmaz. Kanser olan hücreler önce kemoterapi ile tedavi edilmeye çalışılır. Radyoterapi uygulamasında yüksek enerjili x ışınları sayesinde kanser hücrelerinin yok edilmesi amaçlanır. Hormon tedavisi sırasında östrojen hormonun salgılanması ve meme kanserinin oluşmasına neden olan hücrelerin artışı engellenir.

Fibroadenom nedir ve nasıl tedavi edilir?

Fibroadenomlar daha çok genç kadınlarda sık rastlanan iyi huylu meme tümörüdür. Memede kitle olarak ele gelir. Kitlenin fibroadenom olduğu ispatlandığı takdirde takip edilebilir. 3-4 cm olduğunda cerrahi olarak çıkarılabilir.

Granülomatöz Mastit nedir ve en çok kimlerde görülür?

Mastit meme bezinin iltihabına denir. Granulomatöz mastit ise patolojik olarak konulabilen bir tanıdır. Sarkoidoz, histoplazmozis, Wegener Granülomatozu, tüberküloz, tifo, bruselloz, mantar, parazit çeşitli sebepleri olabilir. Ancak nedeni belli olmayan idiyopatik granülomatöz mastit de görülebilir. İdiyopatik granülomatöz mastit (İGM) sebebi belli olmayan en sık 30-40 yaşlarda görülen bir mastit çeşididir.

İyi huylu meme ağrısını azaltmak için ne yapabilirim?

Meme ağrısına mastalji ya da mastodini denir. Fibrokistik hastalık, fibroadenom, adet öncesi hormonel durum gibi bir çok sebebi olabilir. Adet öncesi hormonların durumuna bağlı olarak memenin dolgun, şiş ve ödemli olmasıyla bağlantılıdır. Adet sonrası geçen bir durum olduğu için tedavi gerekmez. Eğer çok ağrı olursa ağrı kesici alınabilir.

Meme başı akıntısının nedenleri nelerdir?

Emzirme dönemi dışında memeden salgı olmasına meme başı akıntısı denir. Meme başı akıntısı memede kiste işaret edebilir. Eğer tek memede görülüyorsa meme kanseri belirtisi olarak gösterilebilir.

Fibroadenomlar kansere dönüşür mü?

Fibroadenomlar kansere dönüşmez. Bu yüzden takip edilebilir.

Memede Ağrı Neye İşaret Eder?

Memede ağrı, birçok unsurun nedeni olabilmektedir. Özellikle her iki memede meydana gelen ağrı hormonal değişikliklerin ve regl döngüsünü işaret edebilmektedir. Hamile kadınlarda da memede ağrı görülür. Meme kanserinin ilerlemiş evrelerinde memede ağrı ortaya çıkabilir. Ancak belirtmek gerekir ki memede ağrı, başlı başına meme kanseri belirtisi olarak sayılmamaktadır.

Memede Kitle Saptandığında Neler Yapılır?

Kadınlar kendi kendine muayene yaptıkları esnada memelerinde farklılık saptadıklarında ilk olarak doktora başvurmalıdırlar. Söz konusu kitlenin ne olduğu, iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığına dair gerekli testler yapılacaktır.

Memede Saptanan Her Kitle Meme Kanseri midir?

Memede saptanan her 10 kitleden 8’i iyi huylu kitleler olarak bilinmektedir. Ancak düşük de olsa meme kanseri ihtimalini unutmayıp, düzenli doktor kontrolüne gidilmelidir.

Çok Şeker ve Şekerli Gıdalar Tüketmek Meme Kanserine Yol Açar mı?

Şeker veya şekerli gıdalar tüketmenin, direkt olarak meme kanseri ile ilgili bir ilişkisi yoktur. Meme kanserinden korunmak için sağlıklı beslenmeye ve vücudunuza uygun kiloda olmanıza dikkat etmek yeterlidir.

Meme Muayenesi için Doğru Zaman Nedir?

Kadınlar, adet dönemlerinin bitiminden 4-5 gün sonra meme muayenesi yaptırmalıdırlar.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Meme Kanseri ve HPV Arasındaki İlişki

Human papilloma virüsü (HPV) ve meme kanseri arasındaki ilişki, bilimsel olarak araşt…

Devamını Oku
meme-lezyonu-eksizyon-sistemi-ile-doku-orneklemesi-bles
Meme Lezyonu Eksizyon Sistemi ile Doku Örneklemesi (BLES)

Meme dokusu beşinci ve altıncı haftalarda ekstremite tomurcuklarının arasında uzanan …

Devamını Oku
mastektomi
Mastektomi

Mastektomi meme kanseri için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Kadınlarda en sık görül…

Devamını Oku