Hipertiroidi tiroid bezinin tiroksin denen hormonu çok fazla üretmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Kısaca tiroid bezinin iyi çalışabilmesi için gerekli miktarda hormon üretememesi olarak tanımlanan hipotiroidi kişinin metabolizmasının yavaşlamasına ve kilo artışına neden olan bir hastalıktır. Halsizlik, cilt kuruluğu, elde,yüzde şişme, üşüme, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık gibi çeşitli belirtileri olan hipotiroidide, depresyon ve uyku bozukluğu da görülebilmektedir.
Hipertiroidi genellikle üç nedenle oluşabilmektedir:
- Tiroidit veya tiroid enflamasyonu
- Çok fazla T4 hormonu üreten bir tiroid nodülü
- Graves hastalığı olarak bilinen bir otoimmün hastalık
Hashimoto tiroidi, hipotiroidizmin en yaygın nedenidir. Bu durumda vücut kendi bağışıklık sistemine saldırmakta ve zamanla bu saldırı tiroidin hormon üretmesini durdurarak hipotiroidiye yol açmaktadır. Bir çok otoimmün hastalık gibi hashimoto tiroiti de kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.
Yapılan birkaç kan testi ile tanısı konulabilen Hipotiroidi hastalarının, gerektiğinde ömür boyu sürebilen uygun hormon tedavisi ile normal bir yaşam sürmeleri sağlanabilmektedir.
Hipertiroidi tanısı konmuş hastaların tedavisinde çeşitli seçenekler mevcuttur. Tiroid hormonlarının üretimini yavaşlatmak için anti-tiroid ilaçları ve radyoaktif iyot kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, hipertiroidinin tedavisi için tiroid bezinin tamamını ya da bir kısmını cerrahi olarak çıkarmak gerekebilir. İhmal edildiği zaman ciddi sonuçlar da doğurabilen hipertiroidi genellikle uygulanan tedavilere olumlu yanıt vermektedir.