Hasta için meme biyopsisi memede rastlanan kitlelerin tanısını koymak için uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca memedeki kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu anlamak için de kullanılır. Bu yöntemde meme hücrelerinde ya da dokularından örnek alma gerçekleşir.
Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Meme biyopsisi dokudan örnek alma işlemidir. Biyopsi nasıl yapılır sorusu çok merak edilir. Biyopsi ile alınan örnek laboratuvar da incelendikten sonra gerekli teşhis konulur. Kişinin hücrelerinde kanser belirtisi olup olmadığı anlaşılır. Biyopsi tedavisi yaklaşık olarak 15-20 dakika aralığında sürer. Biyopsi yapılırken kişiye lokal anestezi uygulanır. Genel anestezi cerrahi biyopsi operasyonlarında tercih edilen bir anestezi çeşididir. Bu sebeple bu işlemde genel anesteziye gerek duyulmaz.
Meme Biyopsisi Ne İşe Yarar?
Meme biyopsisi önceden sadece normal doku ve kanserli doku hücreleri birbirinden ayrılması için kullanılan bir işlemdir. Günümüzde ise artık tanı koymada da kullanılır hale geldi. Meme biyopsisi sayesinde kanserli doku hücrelerinin genetik yapıları, tümörün büyüme hızı ve diğer organlar üzerinde ilerleme hızı anlaşılır hale gelmiştir. Bu belirleyebilme özelliği sayesinde kişiye hangi tür biyopsi ya da ilaçların etki edeceği saptanır. Sonrasında da bu durumda göre tedavi seçenekleri belirlenir.
Memede Biyopsi Yöntemleri Nelerdir?
Memede biyopsi yöntemleri kanser türüne göre değişiklik gösterir. Bu yöntemler şu şekildedir:
- İnce iğne biyopsisi
- Kalın iğne biyopsisi
- Stereotaktik meme biyopsisi
- Roll
- İnsizyonel biyopsi
- Eksizyonel biyopsi
İğne Biyopsisi Nasıl Yapılır?
İğne biyopsisi iki şekilde karşımıza çıkar.
- İnce iğne biyopsi, meme içindeki dokudan iğne ile hücre alma işlemidir. Birkaç dakika süren bir işlemdir. Memeden ince bir iğne yardımıyla sıvı ve hücre örnekleri alınır. Bu işlem hem içi dolu olan lezyonda sıvı boşaltılmak için hem de örnek almak amacı ile tedavi devam ettirilir.
- Kalın iğne biyopsi, kalın iğne yardımı ile kişi memesinden doku ve örnek alınma işlemidir. Alının bu hücre örnekleri ince iğnedeki alınan örneklerden farkı daha büyük olmasıdır.
Stereotaktik Meme Biyopsisi Nedir?
Stereotaktik meme biyopsisi de iki şekilde yapılır. Bunlar şu şekildedir:
Tel ile işaretli meme biyopsisi; özel bir tel ve ultrason ya da mammografi yardımıyla tümörlü ya da şüpheli bölgenin ameliyat öncesi belirlenmesi işleminde kullanılır. Bu sayede doktor ameliyatta tümörlü ya da şüpheli bölgeden daha azını ya da daha fazlasını almaz.
Vakum destekli biyopsi; bu işlemde sadece mamografi ve MR’da görülen elle hissedilemeyen tümörler alınır. İyi huylu küçük kitleler de bu yöntemle ameliyat edilmeden alınır. Bu yöntem sayesinde çok fazla doku örneği alınabilir. Tanı koyma büyük ölçüde artmış olur.
Roll Meme Biyopsisi Nedir?
Roll meme biyopsisi yapılış olarak tel ile işaretlenen biyopsiye oldukça benzer şekildedir. Bu biyopside farklı olarak tel yerine radyoaktif madde kullanılır. Bu madde iğne ucundan tümörlü bölgenin çevresini saracak şekilde enjekte edilir. Ameliyat öncesi Gama Prob denen cihazla işaretlenen bölge anlaşılır. Ameliyat buna göre yapılır.
İnsizyonel Biyopsi Nedir?
İnsizyonel biyopsi açık cerrahi şekilde yapılan biyopsi şeklidir. Açık cerrahi uygulaması ile şüpheli kitleden bir parça alınır. Sonrasında incelemeye götürülür. Ancak insizyonel biyopsi işleminin günümüzde kullanımı kalmamıştır. Çünkü açık cerrahi işlem olmadan da parça alınabilir hale gelmiştir.
Eksizyonel Biyopsi Nedir?
Eksizyonel biyopsi açık cerrahi biyopsisidir. Bu işlemde sadece parça alınmaz. Meme dokusunun içerisindeki kitlenin hepsi çıkartılır. Ancak bu yöntem kitlenin hepsini almayı sağlayamayabilir. Bu durumda ikinci bir ameliyat gerekebilir. İkinci bir ameliyat daha riskli olacağı ve hastayı daha çok yoracağı için bu yöntem genellikle önerilmez
Biyopsi Sonucu Pozitif Ne Demek?
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Her Biyopsi Kanser midir?
Şüphe duyulup ardından memeden alınan her biyopsi örneğinin kanser olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Genellikle alınan biyopsilerin sonucu negatif çıkmaktadır.
Meme Biyopsisi Ne Kadar Sürede Bitiyor?
İnce iğne ve kalın iğne biyopsileri ortalama olarak 15-30 dakika arasında sürerken, cerrahi biyopsi işlemi 20-40 dakika arasında sürmektedir.
Meme Biyopsisi Sonrasında Ağrı Olur mu?
İşlem sonrasında uygulama yapılan bölgede hafif derecede ağrı olabilmektedir.
Memede Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Meme biyopsisi sonuçları genelde 1-10 gün arasında çıkmaktadır.