Gıda emülgatörleri, hazır paketlenmiş ürünlerde yaygın olarak kullanılan katkı maddeleri arasındadır. Ancak bazı emülgatörlerin, özellikle meme ve prostat kanserlerinin oluşmasında önemli rol oynadığı vurgulanmaktadır. Ürünlerin raf ömrünü arttırmak için kullanılan işlenmiş gıdalar, özellikle Fransa’da %30 oranda kullanılmaktadır.
Yapılan deneysel çalışmalar sonucu gıda emülgatörlerinin, bağırsak florasını bozduğu, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite hatta ölümlere neden olduğu çıkmıştır. Öte yandan bazı kronik patolojilerin ve bazı ekstraintestinal kanserlerinde oluşmasına neden olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı.
Beslenme Alışkanlıklarının Kanseri Önlemedeki Rolü
NutriNet-Santé çalışmasında Fransız katılımcılar ile yapılan araştırmalarda beslenme alışkanlıkları incelendi. %78,8'i kadın olan 92.000 katılımcının verileri kapsanarak yapılan araştırma sonucu 50'si meme kanseri, 322'si prostat kanseri ve 207'si kolorektal kanser olmak üzere 2604 kanser vakası ortaya çıktı.
Bu doğrultuda belirli emülgatörlerin; Karagenanlar (E407), yağ asitlerinin mono ve digliseritleri (E471), pektinler (E440), ve sodyum karbonat (E500) kanser riskini arttırdığı araştıma sonucu tespit edildi.
Yağ asitlerinin kullanımında kişilerde oluşan meme kanseri riskinde %24 ve prostat kanseri riskinde %46 artış olduğu araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Öte yandan menopoz öncesi meme kanseri riski, difosfatların (E450; %45 artış), pektinlerin (E440; %55 artış) ve sodyum bikarbonatın (E500; %48 artış) tüketimi sonucu olduğu araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.
Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre yağ asitlerinin mono ve digliseritleri kullanımının günlük tüketimde sınırlanmasına ihtiyaçları olmadığı ifade edildi. Ancak insan sağlığı için gerekli olmasa da emülgatörler küresel pazarda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle, sağlık üzerinde önemli tehdit oluşturmaktadır.