Fibroadenoma

 

Fibroadenom meme dokusunda gelişir. İyi huylu kitle olarak adlandırılan fibroadenomların görülme sıklığı oldukça fazladır.

Fibroadenom Nedir?

Fibroadenomlar meme dokusu içindeki sert, pürüzsüz ve lastik kıvamındaki iyi huylu kitlelerdir. Kişi memesini elle muayene ederken fibroadenomları hissedebilir. Fibroadenomlar bir müdahale olmadan küçülebilir ya da büyüyebilirler. 15-35 yaş aralığındaki kadınlarda sıkça görülen tümörler genelde kansere dönüşmez. Doğurganlık çağında oluşumunun yaygın olduğu bilinmektedir. Kişi hormon tedavisi alıyorsa ya da gebeyse fibroadenomlarda büyüme görülebilir. Menopoz döneminde ise fibroadenomlar küçülebilir. Bunu sebebi ise hormon düzeylerinin düşmesidir. Fibroadenomlar genelde 1-2 cm büyüklüğündedir ancak 5 cm’den büyük olabildiği de gözlemlenmiştir.

Fibroadenom Belirtileri

Fibroadenom belirtileri oldukça azdır. Fibroadenom; meme başı akıntısı, kızarıklık ve ağrıya neden olmaz. Bu sebeple küçük kitlelerin anlaşılması zor olabilir. Fibroadenomun en büyük belirtisi ele gelen sert kitledir. Her kadın mutlaka elle meme muayenesi yapmalıdır. Elle meme muayenesi sayesinde fibroadenomlar anlaşılabilir. Memeye dokunulduğu zaman cilt altında hareket eden bir kitle hissedilirse fibroadenom olabilir.

fibroadenom

fibroadenom

Fibroadenom Neden Oluşur?

Fibroadenomın neden oluştuğu net olarak bilinememektedir. Ancak hormon seviyeleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Genelde hormonların yüksek seviyede olduğu ergenlik ya da hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Menopozdan sonra küçülebilir hatta kaybolabilir. Bu sebeplerden dolayı hormon seviyeleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Fibroadenom Teşhisi Nasıl Konur?

Fibroadenom tanısı için kişinin kendi kendine muayenesi önem taşır. Kendi kendine meme muayenesinde ilk önce sağ el başın arkasında konulur ve sol elin iki parmağı meme başı çevresinden meme dokusuna doğru bastırılarak gerçekleştirilir. Halkasal hareketlerle memedeki duyarlılık anlaşılır ve ele kitle gelip gelmediği tespit edilmeye çalışılır. Burada ele gelen ve hareketli bir kitle varsa doktora muayene olmak gerekir. Doktor muayenesi sırasında önce memeyi elle kontrol eder. Sonrasında ultrasona ve mamografiye bakılır. Görüntüleme yöntemiyle teşhis sağlandıktan sonra kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu anlamak için biyopsi ya da aspirasyon yapılır. İnce iğne aspirasyonda teşhis edilen kitleden ince iğne ile parça alınıp incelenir. Biyopside ise biraz daha büyük iğne ile küçük doku alınarak incelemeye alınır.

Fibroadenomun Çeşitleri Nelerdir?

Fibroadenom kötü huylu kitleler değildir. Büyüyebilir ya da küçülebilirler. Fibroadenom çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Basit fibroadenom; incelendiğinde hepsi aynı görünüme sahiptir.
  • Kompleks fibroadenom; bu çeşit fibroadenomlar hızlıca büyür. Yaşı büyük kadınlarda görülme sıklığı fazladır.
  • Juvenil fibroadenom; daha çok 10-18 yaş arasındaki kişilerde görülür ve zamanla kaybolurlar. Ancak bazı kişilerde büyüyebilirler.
  • Dev fibroadenom; 5 cm’den büyük fibroadenomlara dev fibroadenom denir.

Fibroadenom Tedavisi

Fibroadenom tedavisinde genelde izleme yöntemi tercih edilir. Müdahale genellikle sağlanmaz ve düzenli kontrol gerektirir. Ancak fibroadenom 5 cm’den büyükse ve meme dokusunda baskı yapıyorsa cerrahi işlem sağlanabilir. 5 cm’den küçük olan kişilerde ise düzenli olarak görüntüleme tekniklerinden yararlanarak ne kadar büyüme olduğu tespit edilir. Eğer fazla büyüme görülmüşse fibroadenomların alınması gerekebilir. Fibroadanomların alınması için olması gereken durumlar; çok büyük olması, hızlı büyümesi ve kişide semptomlara yol açması olarak sıralanabilir.

Fibroadenomlar cerrahi işlemle çıkarılabilir. Lumpektomi adı verilen bu işlemde kitle çıkarılır. Kitle ile birlikte kitle çevresindeki meme dokusunun bir kısmı da çıkarılır. Fibroadenom çıkarılması için kullanılan bir başka yöntem ise kriyoablasyondur. Çubuk benzeri bir aletle kitleye ulaşılır. Kitleye ulaşıldığında gaz ile doku dondurulur. Böylece kitle yok edilir. Bir başka kullanılan yöntem ise lazer ablasyonudur. Lokal anesteziyle yapılan bu işlemde ultrason kullanılır. Meme üzerine ince bir kesi atılır ve meme içine ince bir çubuk konulur. Radyofreakans ile küçük bir bıçak ısıtılır ve kitle kesilerek çıkarılır.

Share social media accounts

You May Also Interested In

meme-agrisi
Breast Pain

Breast pain is a problem that almost every woman suffers from. This pain can occur fo…

Read more
memede-kist
Cyst in the Breast

Cyst formation in the breast does not usually mean that breast cancer is present…

Read more
meme-kanseri-ile-ilgili-efsaneler
Myths about Breast Cancer

Research on soy has been contradictory over the years. Soy has the capacity to mimic …

Read more