Aksiller meme kanseri, koltuk altında bulunan lenf bezlerinden anlaşılır. Aksilla lenf bezlerinde tutulma olması meme kanserinin yayılımına işaret eder. Aksiller her iki memeye de yakındır. Eğer meme kanseri yayılım göstermeye başlarsa ilk yayılacağı yer aksillerdir. Bir insanda ortalama 20-30 aksiller lenf nodu bulunur.
İçindekiler
- Aksiller Meme Kanseri Teşhisi
- Meme Kanserinin Aksiller Lenf Noduna Yayılma Belirtileri Nelerdir?
- Aksiller Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
- Aksiller Meme Kanseri Teşhisi İçin Sentinal Nod Biyopsisi
- Aksiller Meme Kanseri Teşhisi İçin Aksiller Diseksiyon
- Aksiller Meme Kanseri Evreleri Belirleme
- 1- Tümörün Evresi (T)
- 2- Nodun Evresi (N)
- 3- Metastazı Evresi (M)
Aksiller Meme Kanseri Teşhisi
Aksiller meme kanseri teşhisi kanserin evresini belirlemeye yardımcı olur. Aksillere yayılımına göre tanı ve evre konulabilir. Memede oluşan kanser vücuda kan dolaşımı ve lenfler aracılığıyla yayılır. Lenfler ile yayılan kanser hücreleri lenf nodlarının içinde durup orada büyümeye başlayabilir. Eğer kanser aksiller lenf nodlarına yayılmışsa mastektomi ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Meme Kanserinin Aksiller Lenf Noduna Yayılma Belirtileri Nelerdir?
Meme kanserinin aksiller lenf noduna yayılma belirtileri şu şekildedir;
- Koltuk altında bir yumru veya şişlik
- Kollar veya ellerde şişlik
- Göğüs ve köprücük kemiğinde yumru veya şişlik
- Yorgunluk ve zayıf düşmek
- İstemsiz kilo kaybı
- Enerji kaybı
- Nefes darlığı ve nefes almada zorluk
- Ağrı
Aksiller Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Aksiller meme kanseri tanısı öncelikle elle muayene edilerek konulabilir. Elle meme muayenesi ile içinde bir kitle olup olmadığı bakılır. Aksillere yayılma olmuşsa koltuk altında da kitlelere rastlanabilir. Kişi kendi bu şişlikleri fark ettikten sonra muhakkak doktora gitmelidir. Doktor da elle muayene yaptıktan sonra gerekli tetkik ve testleri isteyecektir. Bu tetkik ve test sonucuna göre nasıl bir yol izleneceği belirlenir.
Aksiller Meme Kanseri Teşhisi İçin Sentinal Nod Biyopsisi
Aksiller meme kanseri teşhisi için sentinal nod biyopsisi memeye bir boya ya da radyoaktif bir madde enjekte edilmesidir. Enjekte edilen boya ya da radyoaktif madde lenf nodlarından ilk hangi lenf noduna ulaşıyorsa sentinel (bekçi) lenf nodları belirlenmiş olur. Bu işlemden sonra genel cerrahi veya radyoloji uzmanı ulaşılan sentinel lenf nodlarından örnek alır. Alınan doku örnekleri patoloğa gönderilir.
Aksiller Meme Kanseri Teşhisi İçin Aksiller Diseksiyon
Aksiller meme kanseri teşhisi için aksiller diseksiyon işlemi koltuk altından ek lenf nodlarının çıkarılmasıdır. Lenf nodlarının çıkarılmasındaki amaç kanserin yayılıp yayılmadığını kontrol etmektir. Bir diğer amacı da lenf nodlarında kanserin tekrar gelişme riskini azaltmaktır. Meme cerrahları lenf nodlarının tamamını ya da çoğunu içeren yağlı bölgeyi alır. İncelemeye gönderilen patolog bu sayede lenf nodlarının ilerisine kanser yayılımı olup olmadığını belirler.
Aksiller Meme Kanseri Evreleri Belirleme
Aksiller ile meme kanseri evreleri belirlenebilir. Kanserin evresi kanserin yayılımına göre belirlenir. Aksiller sayesinde yayılım tespit edilir. Tümör evreleri üç şekilde tanımlanarak yapılır.
1- Tümörün Evresi (T)
Tümörün boyutu tanımlanır.
2- Nodun Evresi (N)
Meme kanserinin lenf noduna ulaşmasına ve ne kadar ulaşım sağladığına göre evrelenir.
- NX: yakındaki lenf nodları hakkında bilgi sağlanamamıştır. Bir başka seçenek olarak da aksiller lenf nodlarının değerlendirilmesi mümkün olmayabilir.
- N0: kanserin lenf noduna yayılım sağlamadığı durumdur.
- N1: mikro şekilde metastazlar vardır. Ya da 1-3 aksiller lenf nodunda bulunur.
- N2: 4-9 arasında lenf noduna yayılım olmuştur. Bu aşamada memenin iç tarafındaki lenf nodlarına kanser yayılmıştır.
- N3: 10 veya daha fazla aksiller lenf nodunda , köprücük kemiği altındaki lenf nodlarında, internal mammarian lenf nodlarında, bir veya daha fazla aksiller lenf nodunda, köprücük kemiğinin yukarısında lenf nodlarında kanser olabilir. Ayrıca internal mammarian lenf nodları mikrometastazlara sahiptir ve 4 veya daha fazla aksiller nodunda kanser olma durumudur.
3- Metastazı Evresi (M)
Kanserin ilk tespit edildiği yerden itibaren vücudun diğer bölgelere yayılımına göredir.